S och MP fick igenom sin budget i regionfullmäktige under tisdagen. Foto: Petra Haupt / Sveriges Radio.
Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Skåne

S och MP fick igenom egen budget

"Ibland får man vara taktisk för att vinna"
1:24 min

Den styrande minoriteten i Region Skåne med Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick i går kväll till slut igenom sitt budgetförslag. Men det skedde först efter att partierna oväntat röstat på Sverigedemokraternas budget för att oskadliggöra alliansens motförslag.

- Vi har ett parti som försökt ta hela Skåne som gisslan genom att inte tala om hur de ska rösta. Det är ett oacceptabelt beteende att behandla en demokrati så nonchalant. Om de väljer att agera så, då förbehåller vi oss vår rätt att taktikrösta, så att vi kan maximera våra möjligheter att vinna vår budget, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Men hur kändes det att trycka på ja-knappen för Sverigedemokraternas budget?

- Det var ju en rent taktisk manöver för att vi skulle kunna vinna vår egen budget, så det var inte så märkligt. Vi har vunnit, och vi har fått en budget som sätter stopp för nedskärningarna och vi gör satsningar på sjukvården.

Dramatisk omröstning

Det blev en dramatisk omröstning i regionfullmäktige igår. In i det sista var det oklart vilken budget som skulle gå igenom, eftersom Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll, vägrade tala om hur de tänkte rösta.

Därför valde alltså det rödgröna minoritetsstyret att rösta på Sverigedemokraternas budgetförslag och på så vis fälla alliansbudgeten, när ett motförslag till styrets budget skulle röstas fram. Till slut var det styrets budget som vann. Sverigedemokraterna jublade, när de fick de andra partiernas röster.

- Jag är inte helt förvånad, och det är så det fungerar i praktiken. Men samtidigt är det en stor seger för oss att man valde att stödja vårt förslag framför alliansens. Det är ändå en praxis som man har brutit mot och visat att man kan rösta på våra förslag, säger regionrådet Patrik Jönsson (SD).

Men vad betyder det här stödet egentligen?

- Det betyder ganska mycket. Det visar ändå att man kan våga rösta på ett sverigedemokratiskt förslag, och det kan ju vara av stor vikt när vi kommer till mindre frågor som inte handlar om så stor sak som budgeten. Det är mycket viktigt för oss för framtiden.

Men regionrådet Anders Åkesson (MP) vill inte se det som någon stor sak.

- Vi röstade ju inte på dem. Vi röstade ju på vårt förslag, som var det som vann. Det hade vi ju en tanke om att det skulle ske så, säger han.

Men ser ni några problem med att ni nu ändrar praxis?

- Det är viktigt att styret får en möjlighet att faktiskt styra i verksamheten, och inte att det blir partier som är vågmästare och försöker utnyttja den rollen ända in i kaklet utan att meddela ens hur de tänker rösta.

Enligt Patrik Jönsson hade partiet tänkt att lägga ner sina röster och låta den rödgröna budgeten vinna över alliansens, om de stått mot varandra i den slutgiltiga omröstningen.

FP: Ändrar praxis

Gruppledaren Gilbert Tribo (FP) säger att Socialdemokraternas och Miljöpartiets röster på Sverigedemokraternas budget kommer att ändra praxis i hela landet.

- Det är ju anmärkningsvärt och bryter mot den praxis som finns att man avstår från att rösta, när det är andra budgetförslag. Det är ett historiskt beslut, där Socialdemoraterna och Miljöpartiet aktivt har röstat på Sverigedemokraternas förslag mot oss i alliansen, säger han.

Men Henrik Fritzon lägger ansvaret på Sverigedemokraterna.

- Praxis har Sverigedemokraterna för länge sedan satt ur spel i genom sitt sätt att agera. Det normala är att man röstar på ett förslag, och sedan lägger man ner sina röster när det egna förslaget fallit. Den praxis bröt de mot redan i riksdagsbudgetomröstningen, så vi har ett parti som inte uppträder civiliserat, och då såg vi ett sätt att lura dem och på så vis maximera våra möjligheter att vinna vår egen budget, och det tror jag att alla som jobbar i sjukvården tycker är bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".