Carin Jämtin under valnatten 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.
Skåne

Kritik mot att S och MP röstade på SD-budget

1:38 min

Det kommer skarp kritik mot att S och MP igår röstade på Sverigedemokraternas budget i region Skåne. Partisekreterare Carin Jämtin tycker inte det är okej.

– Risken med det hela är att man öppnar upp för att det är okej att rösta på Sverigedemokratiska budgetar och det är inte okej. Vi har en helt annan politik och därför är det här ett olämpligt beteende, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Skånes regionfullmäktige röstade igår på Sverigedemokraternas budgetförslag. Åtminstone i den första rundan när ett motförslag till det egna budgetförslaget skulle tas fram. På så sätt uteslöt man alliansens budgetförslag ur omröstningen och därmed kunde Socialdemokraterna och Miljöpartiet få igenom sin budget.

-- Vi har ett parti som försökt ta hela Skåne som gisslan genom att inte tala om hur de ska rösta. Om de väljer att agera så, då förbehåller vi oss vår rätt att taktikrösta, så att vi kan maximera våra möjligheter att vinna vår budget, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Men det här agerandet får nu skarp kritik, även från de egna partierna.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger till P4 Malmöhus att människor nog förstår att det var en taktikröstning men att det ändå inte var lämpligt.
Carin Jämtin, som är socialdemokraternas partisekreterare, hoppas nu att det här är sista gången en socialdemokrat röstar på en SD-budget.

– Jag ser inte framför mig att andra kommer följa efter, jag tror att man förstår att det här är mycket olämpligt, även om det är del av ett spel, vilket jag också tycker är tveksamt, säger Carin Jämtin, som är Socialdemorkaternas partisekreterare.

Karolina Lek
karolina.lek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista