Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Familj som bor trångt
1 av 3
Familjen har stått i kö i 3,5 år för att få en större bostad.Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Trång sovrum
2 av 3
Fyra barn bor i sovrummet. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Kläder
3 av 3
I barnens sovrum tar kläder mycket av utrymmet. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
#unggranskning

Bostadsbrist kan ställa grupper mot varandra

Boende: "Jag vill ta hem kompisar men jag kan inte"
4:26 min

Nästa år väntas rekordmånga fly undan krig till Sverige samtidigt som det saknas tusentals bostäder i storstäderna. Det finns risk för att grupper ställs mot varandra om det inte byggs fler bostäder de kommande åren, säger en forskare som tror på en snar lösning av bostadsbristen.

Familjen Badr på Rosengård i Malmö är en av många som tvingas bo trångt. Två vuxna och fem barn bor i en trea sen flera år tillbaka.

– Vi bor trångt för vi är många och barnen behöver mer utrymme, säger pappan Ghassan. Det blir problem när de ska duscha och byta om eftersom fyra barn delar samma sovrum. Jag vill att barnen ska ha mer frihet att leka och läsa ostört, säger han.

Familjen som kommer från Irak bor i en trea. De är fem barn och två vuxna så fyra av barnen sover i ett litet rum där två våningssängar och förvaring av kläder tar upp större delen av rummet. I föräldrarnas sovrum är det också trångt med en säng som tar upp halva utrymmet.

Den sju personer stora familjen har stått i kö i 3,5 år men det har inte gått att få en större bostad.

– Jag måste kunna läsa läxor i fred och vill ta hem kompis och leka men kan inte. Det är jobbigt att behöva dela sovrum med tre syskon och inte kunna ta hem kompisar, säger äldsta syskonet Nareeman, 14, och fortsätter att det blir varmt och luktar mögel i det lilla badrummet när så många personer duschar efter varandra.

Upp till 100 000 asylsökande, bland annat från oroshärdarna Irak och Syrien kan komma till Sverige nästa år, Migrationsverkets prognoser. Även i år är det fler än väntat som flytt till Sverige och den totala befolkningsökningen landade på 49 000 personer under det första halvåret. Det är 9000 fler än under samma period förra året. Storstäderna var de som stod för nästan en tredjedel av den totala befolkningstillväxten. En stor del av dem flyttar till storstäderna där trångboddheten redan är utbredd som Sveriges Radio rapporterade om tidigare.

– I framtiden kommer det bli många flyktinggrupper som vi tar emot som ska komma in på bostadsmarknaden. Det kan bli väldigt mycket trångbott, det vet vi till exempel i områden som Rosengård. Många tvingas leva trångbott, och man hjälper varandra och andra. Det är inte så lyckat för barnens uppväxt och det blir sociala slitningar på familjerna, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

I Malmö saknas det i nuläget närmare 7000 bostäder, enligt en grov uppskattning från Stadsbyggnadskontoret. Om det inte byggs fler bostäder som möter behovet så är risken att olika grupper ställs mot varandra i samhället, enligt professorn Hans Swärd.

– Dels tror jag att det kan föda en del politiska ideologier som kommer att stämpla mot invandrare, flyktingmottagandet och mot utsatta människor. Det är aldrig bra någonstans i länder där man ställer olika grupper mot varandra. Det finns risk att vi sätter de hemlösa mot flyktingarna som kommer hit och vill ha bostäder. Om man beslutar sig för att ta tag i bostadsbyggandet och bostadsfrågan så är det ett lösbart problem, det är inga diskussioner om det.

Om man inte kommer igång med bostadsbyggandet så kan det leda till ökade klyftor på bostadsmarknaden, säger han:

– Då fortsätter ju det här med utvecklingen av en sekundär bostadsmarknad, att man får hitta tillfälliga, dåliga, dyra lösningar som kostar mycket för samhället. Det innebär att folk får tränga ihop sig, det blir trångboddhet och det blir en marknad för människor som skor sig på det här med svarta kontrakt och så vidare. Och så grupper som lever vid sidan av bostadsmarknaden, ungdomar som tvingas bo kvar med sina föräldrar.

Relaterat

Mer om #unggranskning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".