Brodde Norén och Göran Antonsson vid polisens nykterhetskontroll utanför Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Brodde Norén och Göran Antonsson vid polisens nykterhetskontroll utanför Kristianstad. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Skåne

Fler får blåsa när polisen satsar mot rattfylleri

"Får alltid höra att man bara druckit två starköl"
1:18 min

Den här veckan får du som är ute och kör vara extra beredd på att polisen kan stoppa dig och du får blåsa. Det pågår nämligen en nationell insats med fokus på rattfylleri.

– Jag fick blåsa, ja. Det känns bara bra, det är inga problem och det ska inte vara några problem heller, säger Lilian Anngren, som var en av alla bilister som stoppades i utkanten av Kristianstad häromdagen för att blåsa.

Vad tycker du om en sån här särskild satsning?

– Jag tror den behövs. Det är helt riktigt att dom gör det.

Varje år görs en särskild insats mot rattfylleri just den här veckan, då många tar sig till och från julbord och andra festligheter. Brodde Norén, polisinspektör på trafikavdelningen i Kristianstad, säger att man under en sån här vecka ofta får tag i fler rattfyllerister än annars, just eftersom fler bilförare tvingas blåsa. För de flesta människor som stoppas visar provet negativt, men de som får ett positivt resultat brukar bli förtvivlade, säger han. Brodde Norén berättar också att de ofta får höra bortförklaringar.

– Ja, den vanligaste man alltid får höra det är att man bara har druckit två starköl. Det är det klassiska. Det säger nästan alla. Sen kan de vara jättepåverkade och ha hög promillehalt, men ändå har de bara druckit två starköl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".