Kulturskolecheferna Göran Nilsson och Camilla Norberg.
1 av 2
Kulturskolecheferna Göran Nilsson och Camilla Norberg.Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Barn på Raus Planteringsskola
2 av 2
Barn på Raus Planteringsskola. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Helsingborg

Ny modell öppnar för nya möjligheter inom kultur

Elev: " Det är roligt och spännande att spela"
3:07 min

Kulturskolan i Helsingborg föreslår att man gör en långsiktig satsning på El Sistema, en metod som ursprungligen kommer från Venezuela och som bland annat går ut på att barnen får gruppundervisning ute i sina bostadsområden.

– Det kan vara sång och rytmik eller ett instrument och en gång i veckan spelar barnen upp för föräldrarna på vänskapsträffar, säger Göran Nilsson som är kulturskolechef.

– Vi tror att det kan vara ett sätt att komma ut i de områden där barn av olika anledningar har svårt att ta sig till kulturskolan, säger Camilla Norberg som är den andra kulturskolechefen.

I fjärdeklassen på Raus Planterings skola spelar en del redan instrument medan en del gärna skulle vilja och tycker att det låter kul med gruppundervisning i orkester.

– Om det är något för mig hakar jag gärna på, säger Vershen.

– Åh, det är så roligt med musik. Alla ljud gör det både spännande och lugnt, säger Ali.

Sahand tillhör dem som redan spelar på Kulturskolan.

– Jag spelar trumset, säger han. Det är jättekul, men vissa lektioner är svåra och det är inte så lätt att öva för jag bor i lägenhet.

– Jag spelar piano, säger Micke. Det är roligt för det är inte för lätt och inte för svårt. Det var pappa som ville som jag skulle börja men jag skulle ändå valt piano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".