Bengt Greiff, Arbetsförmedlingen.
Bengt Greiff på Arbetsförmedlingen menar att bostadsbristen gör det svårare för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
#unggranskning

Storstäder lockar - men bostäder saknas

Fler jobbmöjligheter är en av sakerna som lockar många nyanlända till storstäderna, men det är också här det saknas flest bostäder.

Det här gör att det blir svårt för många att komma igång med sina liv i Sverige, enligt Arbetsförmedlingen.

Tidigare rapporterade P4 Malmöhus om att trångboddhet och andra problem som orsakas av bostadsbristen kan komma att växa de kommande åren när allt fler asylsökande väntas komma till Sverige. Många av dem söker sig till storstadsområdena där det finns större möjligheter.

Bengt Greiff, enhetschef på avdelningen integration och etablering på Arbetsförmedlingen, understryker att det i grunden gynnar Sverige att det flyttar hit människor och att det behövs fler för att upprätthålla välfärden i landet. Men bostadsbristen i storstäderna gör det svårare för nyanlända att komma in i det svenska samhället.

– Det blir svårt för den enskilde att faktiskt fokusera på det man behöver göra tillsammans med Arbetsförmedlingen, att fokusera både på studier och på eventuell praktik, att fokusera på det man behöver göra för att hitta ett arbete lite snabbare. Och därigenom blir bostadssituationen ett primärt bekymmer för den enskilde som kan påverka väldigt mycket mer.

I Malmö är situationen extra tydlig, säger Bengt Greiff, eftersom många bor koncentrerat i områden där bostäderna inte räcker till.

Familjen Badr på Rosengård i Malmö är en av dem som bor trångt i staden, som P4 Malmöhus har rapporterat om. De är sju stycken i en trea och äldsta barnet Nareeman som delar sovrum med tre syskon tycker bland annat att det är jobbigt att inte kunna läsa läxor i fred, eftersom hon störs av de andra i lägenheten.

Hans Swärd, som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet, tycker inte det är konstigt att människor väljer att flytta till städer där det ofta finns mer möjligheter och där man har familj, vänner och släktingar som man vill bo nära.

– Men medaljens baksida är bostadssituationen, det är brist på bostäder som proppar till det hela, säger han.

Det blir ett dilemma eftersom storstäderna ofta har större jobb- och framtidsmöjligheter än mindre orter.

– Det är ett problem idag att få ut flyktingar i landet därför att många kommuner vägrar ju ta emot ensamkommande flyktingbarn och ta emot kommunplaceringar av flyktingar. Det är klart, kunde man klara detta i landets 290 kommuner så det blir lite jämnt fördelat så skulle ju inte problemet vara så stort, säger Hans Swärd vid Lunds universitet.

Han anser att det måste skapas fler framtidsmöjligheter på andra håll i landet utanför storstäderna. Han nämner Gnosjö i Småland som tar emot många nyanlända som sedan får jobb.

Bengt Greiff på Arbetsförmedlingen vill att det framförallt ska byggas fler bostäder i Malmö och de andra storstäderna.

– Risken finns att det fördröjer etableringen till ett arbete, men också i samhället för ett antal människor. Att det tar längre tid vilket i sig drabbar den enskilde, men också i slutändan drabbar samhällsekonomin på det perspektivet. Men också naturligtvis arbetsgivare som kan riskera att gå miste om kompetens, säger Bengt Greiff.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".