Fuck HIV-armbanden har redan sålt för tusentals kronor. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 3
Fuck HIV-armbanden har redan sålt för tusentals kronor. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Matilda Kockums är en av de som filmar. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
2 av 3
Matilda Kockum, en av eleverna som filmar skolans egen Musikhjälp som man kan se live på webben. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Jasmine Löfgren och Ellinor Wader är programledare i skolans egen glasbur och intervjuar Fredrik Löfgren från Unicef. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
3 av 3
Jasmine Löfgren och Ellinor Wader är programledare i skolans egen glasbur och intervjuar Fredrik Löfgren från Unicef. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Malmö

Nya Latinskolan gör egen Musikhjälp

Elev: "Jättekul men pirrigt"
3:04 min

På Nya Latinskolan i Malmö har eleverna skapat sin egen Musikhjälp med en massa olika initiativ och innanför glasväggen till skolans bibliotek sitter programledare och sänder radio via skolans högtalarsysten non stop, hela dagen.

Årets tema i Musikhjälpen är ju HIV och programledarna Petter, Kodjo och Linnea Henriksson sänder direktsänd radio med gäster och musik instängda i en glasbur på ett torg i Uppsala.

Det här tyckte media och samhällseleverna lät så kul att de bestämde sig för att skapa en egen version. Sagt och gjort. Skolans bibliotek med stora glasdörrar har förvandlats till en bur och där turas eleverna om att vara programledare i ett livesänt radioprogram som har sänts hela dagen idag.

– Det känns jättekul men pirrigt, berättar Jasmine Lövgren som precis ska ta över spakarna.

Bakom mikrofonen på ett studiobord med en skylt där det står ON AIR sitter Ellinor Wader.

– Vi sänder live med olika gäster som kommer och berättar om HIV och så blir det en del live musik. Skolans samba band ska snart komma och spela.

Pengarna samlas in genom olika satsningar som eleverna själva tänkt ut. På bord utanför studion säljs bland annat kakor och armband och en digital insamlingsbössa har skapats för de som vill skänka en peng.

Stämningen inne i buren är tät, nerverna är på helspänn och allt ska stämma. Förutom radiosändningen filmar eleverna också alltihop med inte mindre än tre kameror.

– Vi turas om de olika uppgifterna och det är verkligen jättekul. Att göra en så här stor grej och för en god sak känns verkligen jättebra säger Matilda Kockums som är en av de som filmar.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".