Bostadsbygge pågår. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
#unggranskning

Malmö halkar efter i bostadsbyggandet

Boverket: "Betydligt fler hushåll med svag inkomst i Malmö"
3:19 min

Malmö halkar efter i bostadsbyggandet jämfört med de andra storstadsregionerna, trots att den hemlöshet som beror på att det inte finns bostäder till alla ökar i staden.

De senaste dagarna har P4 Malmöhus rapporterat om bostadsbristen och dess konsekvenser för människor och samhället. Men läget kan vara på väg att ljusna i storstadsområdena där bostadsbristen är utbredd, enligt experten Hans-Åke Palmgren på Boverket, en statlig myndighet som bland annat jobbar med samhällsplanering.

– Vi har ju sett att byggandet har tagit fart igen i Storstockholm och i Storgöteborg medan i Malmö ligger det fortfarande stabilt oförändrat, säger han.

Trots att prognosen pekar på ökat byggande i de tre storstäderna så kan det dröja några år innan byggandet kommer i fatt befolkningsökningen i storstäderna – om det nu byggs lika många bostäder som man tänkt sig vill säga, för inget är säkert på bostadsmarknaden.

Förutom regeländringar för bostadslån som riskerar hindra byggandet så kan det bli svårt för en av storstadsregionerna, nämligen Malmö, att nå upp till den byggnadstakt som Boverket tror på nästa år.

– I alla tre storstadsregionerna förväntar man sig ett ökat bostadsbyggande men sen är kanske svårigheterna störst att möta de förväntningarna i Malmöregionen, det återstår att se med den lägre köpkraften. Den stora skillnaden mellan Malmöregionen och de andra två storstadsregionerna är att man har betydligt fler hushåll med svag inkomst, säger Hans-Åke Palmgren.

Det här är något som håller bostadspriserna nere och skrämmer iväg dem som ska bygga bostäderna, byggherrarna, som i sin tur låter bli att bygga eftersom de inte ser någon efterfrågan på sina bostäder.

– Det innebär att man har en fortsatt inflyttning till regionen men det finns få som kan efterfråga nya bostäder, säger Hans-Åke Palmgren.

Trots detta så förväntar sig Stormalmöregionen ett ökat byggande nästa år, men byggs det verkligen för dem som är mest utsatta på bostadsmarknaden? Den kritiken mot bostadsbyggandet i storstäderna kommer från Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

– Tittar man närmare på de här bostadsbyggnadssiffrorna så ser vi att väldigt mycket av byggandet är i relativt attraktiva områden och det gör ju att det som kommer ut blir dyrt och det gör att det påverkar inte situationen nämnvärt. Nu bygger vi för de ganska välbärgade och så håller vi tummarna att det blir flyttkedjor som gynnar människor i fattigare områden, säger han.

Det finns i princip inget byggande som är direkt riktat mot hushåll som vill komma in på bostadsmarknaden och har låg betalningsförmåga, enligt Boverket. Eftersom det särskilt är i Malmö som många har låga inkomster, så är risken att man skjuter bredvid mål genom att inte se till att det byggs bostäder även för dem, säger Hans Lind.

Han tycker att staten ska gå in och stödja byggandet där bostadsbolagen backar på grund av osäkerhet, för det är bråttom att få upp fler billiga bostäder.

– Vi har ju en massa sådant att "nej, det får inte bli segregerat" och "nej det får inte bli olika kvalitetsskillnader", och "det ska inte vara någon social housing". Jag tycker det är dags att släppa allt det där. Vi har ett jätteproblem här och det är det vi måste lösa. Om det innebär att vi bygger lite fler hus där det redan bor många människor som har låga inkomster, då får vi väl göra det så länge.

– Det går inte att säga att nej vi kan inte göra någonting för då blir det såhär och såhär. Nu är det här så akut att det måste helt enkelt lösas och då får man vara beredd att offra vissa andra saker som kanske i sig skulle vara önskvärda, säger Hans Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".