Under bygget av Tjörnarps tågstation. Foto: Höörs kommun
Foto: Höörs kommun
Höör

Nypremiär för tågstopp i Tjörnarp

Nyinflyttad: "Tror att fler kommer att flytta in"
3:09 min

På söndag invigs den nya pågatågsstationen i Tjörnarp. Stationen är den sista av de totalt 16 nya stationer som öppnats de senaste åren inom projektet Pågatåg nordost och Krösatåg.

 Ann-Christin Ambadiang flyttade till Tjörnarp i år, och för henne var den utlovade tågstationen viktig var valet av ny bostadsort.

– Ja, det gjorde det, stort, med tanke på min son som ska kunna ta sig till och från och snabbt och lätt, säger hon.

Flera tåg hinner passera förbi medan vi pratar vid stationsområdet i Tjörnarp, det har inte varit möjligt att ta tåget där sedan stationen drogs in i slutet på 1970-talet. Men på söndag invigs alltså den nya stationen och pågatågen börjar stanna för passagerare igen. Tjörnarp är den sista av de totalt 16 nya stationer som öppnats de senaste åren inom projektet Pågatåg nordost och Krösatåg. Den nya tågstationen får stor betydelse för Tjörnarp, tror Ann-Christin Ambiang.

– Jag tror att det kommer att flytta in fler, säger hon.

Även kommunalrådet i Höör, Anna Palm (M), är nöjd med att kommunen får en andra pågatågsstation.

– För Höör betyder det mer resande, mer pendlande och för Tjörnarp betyder det att det lever upp i stationssamhället och att förhoppningsvis fler flyttar in just i Tjörnarp, att det kanske till och med kan komma dit lite affärer och företag, säger hon.

Det är inte bara i Tjörnarp som det blir nyheter för resande nu på söndag den 14 december, då Skånetrafiken inför en ny tidtabell för tåg och bussar. Den innehåller en del förändringar på fler håll i Skåne, även om det inte sker lika mycket som vid tidtabellbytet i augusti 2013, enligt Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius. Ett axplock av förändringarna är två extraturer med Pågatåg på morgonen från Ystad till Malmö, bättre stadsbusstrafik till Limhamn och Ön i Malmö, förstärkt busstrafik på Sjöbos landsbygd och nya moderna regionbussar som börjar rulla med start på Österlen.

Men för några blir det svårare att ta bussen, till exempel i byn Bussjö, norr om Ystad när busslinje 399 dras in. Orsaken är att linjen har för få resande utöver skolelever, enligt Jonathan Pershaf, trafikutredare på Skånetrafiken.

Lotta Andersson bor i Bussjö, hennes son brukar åka med linje 399 till skolan i Ystad och hon tycker det är synd att bussen försvinner.

– Det känns så tråkigt att man drar in så mycket här ute på landet, det blir svårare och svårare att bo här ute och samtidigt tänka på miljön.

Ystads kommun kommer att sätta in en ersättningsbuss för de elever som har åkt med linje 399.

– Det ju inte bara skolungdomar som åker bussen, det är ju de äldre eller andra som inte har möjlighet att ta bilen, säger Lotta Andersson.

Så ni har diskuterat det här i byn?

– Ja, jag sitter med i byalaget också här i Bussjö och vi har skrivit brev både till Skånetrafiken och till Ystads kommun, så vi hoppas ju att det fortfarande finns en chans att man tänker efter och behåller bussen här ute, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".