Hemlösas Hus i Helsingborg
Foto: Bosse Johansson / Sveriges Radio
Helsingborg

Två månaders nattlig ockupation

"Ockupationen fortsätter så länge Hemlösas Hus inte polisanmäler oss"
3:24 min

För två månader sedan tvingades Hemlösas Hus i Helsingborg stänga sin nattverksamhet. Kommunen ska ta över verksamheten själva - men det dröjer. Under tiden ockuperar några frivilliga huset dit uppemot 20 hemlösa om natten söker sig.

Till vardags är Birgitta Möller engagerad i organisationen Värmestugan, och har i många år arbetat på Hemlösas Hus. Som privatperson har hon nu frivilligt hjälpt till om nätterna, sedan nattverksamheten lades ner.

– Igår räknade jag inte. Men i förrgår var det 18 personer, natten innan var det 20 personer. Igår var det nog mer, berättar Birgitta Möller.

Hur länge kan ockupationen fortsätta?

– Så länge Hemlösas Hus som har kontraktet inte polisanmäler oss, så kan vi ju. Men tyvärr så är där ju en klausul i kontraktet som säger att där inte får förekomma någon nattverksamhet. Men det gör det i och för sig inte, för det här är en ockupation om man säger så.

– Hemlösas Hus bedriver bara dagverksamhet, sedan är där värmestuga till åtta på kvällen. Sedan tågar jag in då, säger Birgitta Möller.

Den senaste tiden har det blivit kallare - och dessutom är det storm på gång. Hur blir det inatt?

– Ja, det blir nog många. För alla vet ju om detta med stormen, det har ju pratats om det i flera dagar. vi kommer inte att stänga dörrarna, vi kommer ha öppet.

Birgitta Möller fortsätter att engagera sig. I sex veckor sov hon på Hemlösas Hus varje natt. Men nu orkar hon inte längre, eftersom hon inte kan ta igen sömnen på dagtid.

– Det håller liksom inte i längden. Så nu väljer jag istället att arbeta fyra till sex timmar om kvällen, och sen tar jag nattbussen hem. Men där är två killar kvar, som gör en fantastisk insats. De jobbar både natt och dag i princip. Så utan dem hade det aldrig funkat, säger Birgitta Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".