Carl-Henrik Hägg, produktionschef i Hallands Hamnar. Till höger en bild från stormen Sven för ett år sedan i Helsningborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT
Carl-Henrik Hägg, produktionschef i Hallands Hamnar. Till höger en bild från stormen Sven för ett år sedan i Helsningborg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT
Skåne

MSB: Förbered dig för storm

"Hoppas att medborgarna är förberedda"
2:26 min

Stormen Alexander ser ut att drabba större delar av södra Sverige än vad SMHI tidigare gått ut med och den väntas påverka infrastrukturen i södra Sverige. I Halland och Skåne har man förberett sig väl för ovädret och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger tips och råd om hur man kan förbereda sig inför en storm.

Lågtrycket som drar in över Sverige ser ut att ta en sydligare bana än förväntat.

– Vi ser att det finns risk för kraftigare vindar längre söderut, och den kraftigaste vindbanan ser ut att röra sig vidare mot Öland och Gotland. Men det är avhängigt av lågtryckets bana och fortfarande ganska osäkert, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Nu ligger en klass 2-varning över hela Skåne utom Österlen, Halland, Kronoberg, Öland och Gotland för stormbyar på runt 25 meter per sekund, och ovädret väntas få stora konsekvenser för infrastrukturen i de drabbade områdena.

Trafikverket kommer att ställa in tåg på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. De banor som är trädsäkrade kommer att trafikeras, men tågen kommer att gå med sänkt hastighet.

Skåne län är väl förberett för stormen, säger Johan Ekerman, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

– Alla organisationer är väl förberedda, men vi hoppas också på att man som medborgare är förberedd, säger han i P1-Morgon.

Vad har ni för uppmaningar till människor som behöver ge sig ut  i dag?

– Nu kommer Alexander vid en ganska fördelaktig tidpunkt. En fredagskväll och natt mot lördag är ganska bra i kombination med det korta förloppet, men det som är viktigt är att ta in lösa föremål, surra fast det som man inte kan ta in, och att ha stearinljus, ficklampor och en batteridriven radio framme, eftersom radion är en viktig informationskälla.

Också i Halland rustar man för stormen, som slår till mot Hallandskusten i kväll. Stormen Gudrun 2005 drabbade hamnen i Halmstad väldigt hårt - över 1 600 importbilar värda mer än 300 miljoner kronor förstördes av vattenmassorna då.

Carl-Henrik Hägg som är produktionschef i Hallands hamnar, berättar att de byggt en mobil vattenbrytare eftersom vattennivån beräknas stiga med upp till en meter på vissa ställen.

– Vi har anskaffat ett antal 20-fots containrar som vi sätter upp längs kajkanten för att bryta de vågor som vi förväntar oss komma, säger han till P4 Halland.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en checklista för vad man som enskild medborgare ska tänka på vid händelser som den här stormen.

– Man ska vara medveten om att samhällets resurser först måste riktas till grupper som inte själva kan ta ansvar, till exempel barn, gamla och sjuka. Därför är det bra om du har en egen beredskap, säger Marcus Årskog, kommunikatör vid myndigheten.

På MSB:s webbportal Din Säkerhet listar myndigheten ett antal saker man kan förbereda i sitt hem inför till exempel en storm. Bland annat handlar det om att bunkra vatten och mat som klarar rumstemperatur, att ha tillgång till stearinljus, en batteridriven radio eller alternativ laddning till mobiltelefoner och att ha en alternativ värmekälla som en fotogen- eller braskamin. MSB har även gjort en film om hur man kan agera vid en krissituation som ett strömavbrott.

– Sedan är det viktigt att du aktivt håller dig informerad om vad myndigheter och andra ansvariga gör för att hantera den här händelsen och att följa instruktioner och råd. När det handlar om storm ska man tänka på vilka risker det är förenat med, ta in lösa föremål och till exempel undvika byggnadsställningar och lösa föremål om man är ute, säger Marcus Årskog.

Informationen kan man ta del av på många sätt, till exempel genom att gå in på krisinformation.se, där myndigheter, länsstyrelser och kommuner lägger ut information, eller ringa det nationella numret 113 13 där man både kan lämna och ta del av information vid kriser.

Hela södra Sverige drabbas av ovädret, om än inte i lika hög grad som områdena där klass 2-varningen ligger. SMHI varnar för mycket hårda vindbyar på 21 meter per sekund i större delen av Götaland.

Enligt SMHI drar stormen Alexander in över Sverige under en förhållandevis kort tid. Man tror att vindarna blåser som starkast vid 21-22-tiden på fredagskvällen för att sedan avta under natten mot lördagen.

– Stormen rör sig ganska fort förbi här, och framåt lördag morgon ligger lågtrycket mot Finland, säger Marcus Sjöstedt vid SMHI.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".