Claes Jeppsson, MKB. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Claes Jeppsson, MKB. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
#unggranskning

MKB testar låg produktionskostnad vid nybygge

MKB: ”Bygger även lägenheter under 40 kvadrat”
7:32 min

Det byggs rekordmycket i flera storstäder, men i Malmö halkar byggandet efter, på grund av att det finns många hushåll som inte har råd att bo i de bostäder som byggherrarna bygger och då byggs det mindre.

– Vi på MKB bygger på all tillgänglig mark. I år färdigställer vi 385 bostäder vilket är det näst högsta sedan 70-talet. Men det krävs att andra bygger också. I Malmö byggs många hyresrätter, vilket är det mest riskfria sättet att bygga på, säger Claes Jeppsson, ny- och ombyggnadschef på Malmös största bostadsföretag, det kommunala MKB.

– Vi har i uppdrag från kommunen att bygga 500 nya bostäder om året. Det klarar vi 2016. Men vi letar efter mark att bygga på, säger Claes Jeppsson.

Vi kan höra vad Hans Lind som är professor vid Kungliga tekniska högskolan säger om bostadssituationen i bland annat Malmö.

– Tittar man närmare på de här bostadsbyggnadssiffrorna så ser vi att väldigt mycket av byggandet är i relativt attraktiva områden och det gör ju att det som kommer ut blir dyrt och det gör att det påverkar inte situationen nämnvärt. Nu bygger vi för de ganska välbärgade och så håller vi tummarna att det blir flyttkedjor som gynnar människor i fattigare områden, säger Hans Lind.   

Bygger ni verkligen för de som behöver bostäder?

– Vi kan inte bygga nya bostäder för alla. Men i år har vi byggt ett projekt i Västra hamnen, ett i Hyllie, ett vid Dalaplan och ett i Sorgenfri. Då täcker vi flera områden i Malmö. Man måste veta att de billigaste lägenheterna redan finns. När vi bygger 100 nya så blir 80 lediga, i flyttkedjorna, säger Claes Jeppsson.

– Det är lika dyrt att bygga i alla områden, säger Claes Jeppsson.

Hans Lind tänker sig att man ska bygga fler billiga bostäder som kanske gränsar till så kallade "social housing"-bostäder, det vill säga med lägre standard.

– Vi gör försök med ett typhus från SABO i Segevång med 50 lägenheter där vi ska få så låg produktionskostnad som möjligt. Vi startar också ett projekt för ungdomar eller äldre, med lägenheter på under 40 kvadrat. Då blir månadshyran lägre, säger Claes Jeppsson på MKB.

– Vi vill gärna få folk att flytta runt så att de bor så det passar. Det kanske inte är motiverat att två personer bor på 150 kvadrat, medan sju bor på 70. De borde kanske byta plats på något sätt, säger Claes Jeppsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".