Skylt: Inställda tåg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Inställda tåg. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Skåne

Så laddar du inför Alexander

”Ladda mobilen, ha batterier hemma, följ med på lokalradion”
5:41 min

Trafikverket ställer in tåg på de sträckor man kallar för ”icke trädsäkrade”. Eon förbereder sig med bland annat 500 personer, 50 maskiner och flera helikoptrar.

Den första sträckan som stängs är Malmö–Ystad–Simrishamn. Från klockan 15 är all trafik inställd på sträckan. Vilket innebär att exempelvis de som för en liten stund sedan skulle åkt med 15:38 tåget var de första resenärerna att inte komma iväg. Och det kommer dröja innan tågen rullar igen, då trafikverket planerar att öppna banan först klockan 15 imorgon eftermiddag.

Samma sak gäller fler sträckor. Jag tar det lite kort.Pågatågen på sträckan Helsingborg – Teckomatorp – Kävlinge ställs in från klockan 16 och beräknas öppna först 10.30 imorgon.

Pågatågen på sträckan Helsingborg–Hässleholm och Markaryd-Hässleholm ställs trafiken in från klockan 18 till 10:30 imorgon.

Öresundstågen på sträckan Malmö–Köpenhamn har inget planerat stopp utan ställs först in när vindsyrkan når över 25 sekundmeter, vilket Alexander enligt prognoser kan komma att komma upp i.

Däremot finns det inget sagt om några inställda tåg på sträckan Malmö–Lund.

Ännu har inte Skånetrafiken tagit något beslut om busstrafiken i Skåne, men så fort vi vet något så uppdaterar vi läget.

Anders Klemedsson är driftchef för Eons elnät, som stora delar av oss boende i södra Sverige är beroende av.

– Vi har 500 personer i väntan på vad stormen Alexamder kan åstadkomma. Vi har ett 50-tal maskiner och två-tre helikoptrar. Vi ser stormbyar på över 30-32 meter per sekund vid Öresundskusten, även upp mot Skälderviken, Hanöbukten och södra Halland, så visst kommer vi att påverkas, säger Anders Klemedsson.

– Mitt råd är att ladda mobilen, ha batterier hemma, följa med på lokalradion, och ha varmt vatten på termosen, säger Anders Klemedsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".