Ett elskåp har vält i Malmö
1 av 2
I Malmö hade cyklar och elskåp blåst omkull. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio
Flaggor får vindfång i Malmö vid niotiden
2 av 2
Vid 21 blåste det som starkast, här i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson / Sveriges Radio
Skåne

Lugnare än befarat när Alexander drog in över Skåne

Många träd föll över vägar runtom i Skåne och Öresundstågen fick i över en timmes tid stängas av för både bil- och tågtrafik. Men stormen Alexander vållade inga större skador under fredagskvällen.

Några blomkrukor och julgranar levde farligt. Likaså en lyftkran i Hyllie som ett tag såg ut att välta. Men blåsten nådde aldrig upp i de höga hastigheter som SMHI:s klass 2-varning hade flaggat för.

När stormen Alexander tog sig från Danmark över sundet var det vid bron och i södra Skåne som den under en längre tid kom upp i över 25 sekundmeter - vilket är gränsen för när vindarna räknas som storm.

Öresundsbron stängdes först för biltrafik vid halv nio-tiden på kvällen, och strax därefter också för tågtrafik. En och en halv timme senare kunde all trafik korsa bron igen.

Elbolaget Eon hade extra beredskap inför den väntade luciastormen. Vid halv elva-tiden var 927 av deras skånska kunder ännu utan el, men tidigare avbrott avhjälptes snabbt.

Det gäller också de 300 kunder till Mellanskånes kraft som blev utan el under en timme i Tjörnarp, Gunnarp, Norra Mellby, Sandåkra, Adseke, Karlarp och Sjöberga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".