Cyklar har vält i Malmö under stormen Alexander

Begränsade skador efter Alexanders framfart

Skåningarna förberedde sig för stormen Alexanders framfart under fredagen men skadorna blev lindrigare än befarat. På lördagsmorgonen var bara tre av Eon:s elabonnenter i Skåne utan ström.

Eon hade planerat en pressträff under lördagsmorgonen men ställde in eftersom skadorna var färre än väntat efter stormen.  

- Om vi ska summera Alexander kan vi konstatera att det blev lite lugnare än vi hade befarat och det är vi glada för, säger Jakob Holmström på Eons pressjour.

Totalt påverkades 8 500 elabonnenter i Sydsverige under kvällen och natten. Vid halv elva-tiden  var 927 av Eons skånska kunder utan el men alla avbrott utom tre hade avhjälpts vid halv sju-tiden på morgonen.

Hur de faktiska skadorna på elnätet ser ut är ännu oklart.

- Vi kommer efter den här duvningen, som vi trots allt har fått av Alexander, att göra en besiktning och se vilka skador som har skett på vårt nät rent fysiskt.

Även om nattens storm blev lugnare än befarat fortsätter man att hålla beredskapen uppe.

- Vi tittar in i veckan som kommer också och ser att vi har en blåsig period framför oss. Redan nästa helg varnar SMHI för en ny storm och kanske till och med av en än kraftigare dignitet, säger Jakob Holmström.

De stormrelaterade olyckorna under kvällen och natten var också få. Enligt polisens länskommunikationscentral har inga olyckor rapporterats i samband med stormen, med undantag för en byggkran i Hyllie i Malmö som kom i rörelse vid nio-tiden på kvällen. Området fick spärras av för trafik under en timmes tid.

I trafiken var läget åter lugnt under lördagsmorgonen. En del träd föll över de mindre vägarna runt om i Skåne under natten. Efter klockan tio på fredagskvällen öppnade åter Öresundsbron efter att ha stängts av för all trafik. 

Eva Nordén på Trafikverkets pressjour berättar att det inte finns några rapporter om avstängda vägar på lördagsmorgonen.

- Därmed inte sagt att det inte har inträffat något. Men jag har inga rapporter om störningar i trafiken i Skåne, säger hon.

Däremot kör Öresundstågen med fortsatt nedsatt hastighet sedan sent i natt.

- Vi har också påbörjat en avsyn av järnvägen för att se att inga träd har fallit över spåren, säger Eva Nordén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".