Lund

Dog efter svår undernäring på vårdboende

En 78-årig kvinna som vårdades på ett korttidsboende i Lund blev svårt undernärd medan hon var där. Efter två månader fördes hon med ambulans till akuten där hon dog. Hon vägde då bara 37,5 kilo, skriver Sydsvenskan.

Enligt kommunens utredning begicks en lång rad misstag, till exempel att personalen på korttidsboendet inte visste att läkare hade ordinerat näringstillskott och att kvinnan på grund av psykisk sjukdom hade mycket svårt att äta och behålla maten. Inte heller kontrollerades hennes vikt.

– Detta får aldrig mer upprepas, säger Susanne Leijon, medicinskt ansvarig sjuksköterska som har gjort utredningen till Sydsvenskan.

Det var den 29 augusti som kvinnan avled. Hon hade två månader tidigare vårdats på sjukhus för en höftfraktur i tolv dagar. Därefter flyttades hon till korttidsboendet. Om hon verkligen dog av svält är inte klarlagt.

– Vi vet inte. Men undernäring kan leda till organsvikt, säger Susanne Leijon till Sydsvenskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".