Tonårskille äter hamburgare. Foto: Henrik Montgomery/TT
Tonårskille äter hamburgare. Foto: Henrik Montgomery/TT
Kalle och tankefabriken

Det finns alltid något att ha dåligt samvete över

Hör Kalles tankar om barn och mat
4:00 min

Vi pratar ju om barn och mat idag. Få ämnen är känsligare när man har med andra barnfamiljer att göra. Ett vanligt problem är det vi främst pratar om idag, dvs att barn inte äter alls.

 Men ett annat vanligt diskussionsämne är sånt som socker. Kolhydrater. E-ämnen. Och så finns ju de där hemska kedjorna som på pin kiv vräker kött i bröd och annat som barn gillar, över barnen.

Jag har en bekant som varje gång han cyklar förbi ett sånt här stort gult M med sin son på barnsadeln säger: ”Där bor djävulen”.

Hamburgare i gummi

Jag har en annan bekant som tyckte det kändes ”obehagligt” att det fanns hamburgare i gummi att leka med på öppna förskolan. Dessutom pep det om den på ett spännande sätt vilket då skulle göra barnet ännu mer lockat att sätta tänderna i en burgare närhelst en sådan kom i barnets väg.

Den där ambitionen att bara ge barn garanterat hälsosam och näringsrik kost brukar avta ju fler barn man får. Vid första barnet står man och gör två satser kanelbullar: en med socker till de vuxna och en utan socker till barnen, dvs en god och en oätbar. Vid andra barnet gör man en gemensam sats. Vid tredje barnet orkar man inte baka några bullar alls utan då ligger hela familjen och äter oupptinade frysbullar direkt ur påsen och känner att det här är väl härligt.

Förklarar innan vi sagt hej

Det händer att jag tar mina barn till multinationella köttibrödrestauranger och utfodrar dem med slakteriavfall, saltade kolhydrater och Disneymerchandise i hårdplast. Det händer då att jag stöter på andra föräldrar som jag tidigare träffat på olika krogar och föräldrakooperativ på Möllevången. Innan vi har hunnit säga hej till varandra börjar de förklara:

”Vi håller på att bygga om där hemma så vi har inte riktigt nåt kök för tillfället …”

”Barnen tycker det är gott här fast jag har försökt förklara att de inte tycker det …”

”Jaså? Är det SÅHÄR det ser ut härinne? Jag har bara sett det från utsidan innan!”

”Vet du var disken för surdegsbröd är? … Nämen? Nu ser jag! Vi har visst hamnat fel!”

”Jo, jag vet, jag vet – men i gengäld får de inte spela tevespel ikväll!”

Mer om Kalle och tankefabriken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".