Skylt. Garageskylt. Garageinfart. Foto: Gun Bergbring Sveriges Radio
Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Kalle och Tankefabriken

Att köra bil

Hör Kalles anekdot om bilkörning
3:50 min

Idag ska jag berätta en anekdot ur levande livet. Min förhoppning är att denna anekdot ska förklara varför det är så spännande att vara runt mig och varför det är så jobbigt att vara mig.

Jag är lite nervöst lagd. Min stresströskel är väldigt låg. Det är ingen tröskel över huvud taget, det är en grop i marken. Minsta motgång och jag handlar extremt irrationellt. Jag har aldrig svar på tal när folk på stan är otrevliga – typ expediter eller busschaufförer – men kommer på riktigt dräpande motrepliker kanske en vecka senare. För jag går också och funderar på den där otrevliga människan i minst en vecka.

Det tog tid att ta körkort

Det tog lång tid för mig att ta körkort eftersom jag hajade till så fort det kom en bil från ett annat håll. Jag var så hyperkoncentrerad att mitt synfält hela tiden smalnade av så till slut såg jag bara översta delen av ratten. Men efter några år sådär så hade jag i alla fall ett körkort, men det innebar ju inte att jag vågade köra bil hursomhelst. Jag försökte skylla på att jag kanske inte var riktigt nykter, men det var inte heller en lyckad strategi.

Tvungen att köra bil i jobbet

Hursomhelst: så småningom fick jag jobb på häktet i Malmö. Det var ett trevligt jobb på många sätt, men jag var hela tiden lite nojig för att det stod i jobbannonsen att körkort var ett krav. Jag anade att jag en dag skulle bli tvungen att köra bil – och dessutom med folk i bilen. Varav vissa var betydligt bättre bilförare än jag. Jag körde ibland bil med professionella biltjuvar i baksätet och jag satt hela tiden och tänkte på hur dåligt de måste tycka att jag körde.

Då och då hade man transporttjänst på häktet. Då ska man ta med de intagna till exempel på rättegångar på tingsrätter och hovrätter. Och Malmö tingsrätt är då insprängd i de gamla medeltida kvarteren runt Stortorget. Och på medeltiden byggde de inte alltid vägar med hänsyn till att bilar skulle kunna köra där.

Vid ett tillfälle skulle så jag, en kollega och en intagen ta oss ner i tingsrättens garage. Då måste man ta en snäv kurva. Eller egentligen bör man ju ta en så vid kurva som möjligt, men jag valde att istället ta en snäv kurva. Då hördes ett skrapljud.

Det var ju jobbigt. Det var extrajobbigt eftersom det alltså satt en häktad man i baksätet och jag förväntades vara en auktoritet. Auktoriteter skrapar ju inte upp bilar. Nu var det en väldigt snäll intagen som klappade mig på axeln och sa att det var en väldigt svår kurva, men det ökade ju inte riktigt min auktoritet.

Inte bästa svaret till en polis

Jag minns sen ingenting av själva rättegången eftersom jag bara satt och funderade på den där bilen. Jag tänkte kanske tusen gånger för mig själv: Nu ska jag köra väldigt bra på hemvägen. Jag ska köra sådär otroligt snyggt att folk liksom ska stanna på trottoaren och göra tummen upp.

Jag misslyckades i mina föresatser. Tydligen var jag fortfarande nervös för när vi kom tillbaka till häktet så lyckades jag först klämma bilen en gång till i en garagedörr när vi skulle lämna av den intagne, och sen var jag så extremt mycket uppe i varv att jag körde mot rött ljus när jag sen skulle ställa av bilen nere i garaget. Jag mötte en polisbil – vi delade garage med poliserna – och fick backa hela vägen upp. Polisen som körde bilen vevade ner och frågade ”hade du inte rött ljus?” Jag svarade: ”Jo, men jag såg inte det.” Inte det bästa svar man kan ge till en polis någonsin.

Sen fick jag gå upp och rapportera att jag råkat skrapa en av häktets bilar. Och klämma den. Jag lät bli att berätta att jag nästan krockade med en polisbil också. Då svarade vaktmästaren: ”Jaha, det var den enda hela bilen vi hade.”

 Sen gick jag hem och sökte ett annat jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".