Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Henriksson: ”Chelsea favoriter mot PSG”

Richard Henriksson om åttondelsfinalerna i Champions League
0:40 min

Återigen står Chelsea i vägen för Zlatan Ibrahimovics förhoppningar om en Champions League-titel i fotboll. 

Ibrahimovics Paris Saint-Germain drogs först av alla när lottningen till åttondelsfinalerna genomfördes och precis som i kvarten förra säsongen blev det Chelsea som blir motståndare. I våras åkte PSG ut sedan Chelsea gjort 2-0 hemma på ett sent mål och gått vidare på fler bortamål efter totalt 3-3.

– Gemensamt för båda lagen är att de är bättre den här säsongen, särskilt Chelsea. Därför är de knappa favoriter här, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Ett par andra heta möten är Manchester City-Barcelona. Lagen möttes i åttondel förra säsongen, Barça vann med 2-0 borta och 2-1 hemma och gick vidare.

– Barcelona vann komfortabelt i våras och nog är de favoriter här också. City är väldigt beroende av Sergio Agüero, som just nu är skadad, säger Henriksson. 

Basel, med svenska backen Behrang Safari, lottades mot Porto.

– Den här matchen kommer hamna i skuggan bakom andra, mer namnkunniga möten. Men det här är trots allt ett spännande och ganska öppet möte, där mindre meriterande Basel absolut inte ska underskattas. Behrang Safari har lika stor chans som Zlatan att spela kvartsfinal.

Arsenal fick för ovanlighetens skull ett ganska tacksamt motstånd i åttondelsfinal.

– Bra lottning för Arsenal, kors i taket! De brukar ha otur med motstånd men här finns inget att klaga över – det här ska PL-laget klara av. Kul med Arsène Wenger tillbaka i Monaco, klubben där allt började, säger Henriksson.

En annan höjdarmatch blir Juventus-Dortmund.

– Vilken match. Dortmund går uselt i Bundesliga men vann sin grupp före Arsenal. Juve är stabila men har mer att bevisa mot Europas allra bästa. Dortmund blir ett lämpligt första test på vägen. Ovisst!

Övriga åttondelsfinaler:

Leverkusen-Atletico:

– Det här borde Atletico klara av, de är ett mycket bättre lag än Leverkusen som inte har de stora matchvinnarna för att gå riktigt långt i ett slutspel.   

Schalke-Real Madrid:

– Just nu finns bara ett lag i världen som kan rå på Real, det är Bayern München och sannerligen inte Schalke... 

Sjachtar-Bayern München:

– Just nu finns bara ett lag i världen som kan rå på Bayern, det är Real Madrid och sannerligen inte Sjachtar.

Åttondelsfinalerna spelas 17-18 samt 24-25 februari och de lag som var gruppvinnare börjar borta och returerna spelas 10-11 eller 17-18 mars.

Finalen spelas i Berlin 6 juni.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".