Flicka med surfplatta. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Skåne

Så motverkas surfskador

Sjukgymnast: ”Nacken tar mycket stryk”
5:27 min

Surfplattan blir allt vanligare i mångas liv. Den används hemma, på jobbet och i skolan. Bra till mycket, men skapar också hälsoproblem.

– Jag använder plattan bara korta stunder. Och då anpassar jag hur jag håller huvudet. Jag flyttar paddan mot huvudet och ögonen och inte tvärt om. Om jag hade fått bestämma så hade jag flyttat bort stolarna från kontoren, vi är inte gjorda för att sitta och arbeta, säger Pia Schorrenberger, sjukgymnast i Kristianstad.

Det kan gå illa om man har en långvarig belastning.

– Nacken tar mycket stryk och här passerar nerver ut i kroppen, till armar, händer och fingrar så att man får begränsningar där, säger Pia Schorrenberger.

När barn alltmer börjar använda paddor gäller det att bli mer medvetna om hur de används.

– Jag tror att man måste bli mer medvetna om hur våra kroppar är byggda. Man kan lära sig av att balansera något på huvudet, så att halsen rätas upp, och att man behåller den positionen när paddan kommer fram.

– Barn leker inte lika aktivt längre. Man kan se dem sitta bredvid varandra med telefonerna eller paddorna och det är deras sätt att leka. Det kommer vi nog att få betala för, säger Pia Schorrenberger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".