Yerk Liveröd, SFI-rektor på Södervärnsskolan i Malmö, och Anders Fredrikson, ansvarig för stadens vuxenutbildning. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Yerk Liveröd och Anders Fredrikson. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Malmö

Lång SFI-kö efter upphandling

Rektor: "Mer och mer akut"
3:59 min

En till tre månader. Så snabbt efter anmälan ska kommunen kunna ge någon plats på en kurs i svenska för invandrare. Men i Malmö är köerna nu så långa att man ibland inte klarar kravet.

Lokalbrist till följd av översvämningen i augusti och ett ökat antal personer som kommer hit för att söka skydd och asyl är två anledningar.

Men den kritiserade upphandlingen av privata SFI-anordnare, som vi tidigare berättat om, är en avgörande orsak till att kön blivit för lång. När upphandlingen överprövades och drog ut på tiden blev omkring 150 personer utan utbildningsplats i en månad.

- Det har väl varit en gradvis ökning av de här köerna. Och då pratar vi om den delen av kön som börjar bli kritisk, som närmar sig tidsgränsen, den har hållit på under hela 2014 men den börjar bli mer och mer akut, säger Yerk Liveröd som är rektor på SFI på Södervärnsskolan.

Redan 2012 började kön till SFI i Malmö att växa. Men det är nu - under hösten - som den blivit riktigt lång. Idag står 1250 personer i kö. Det är en dubblering på två år. Efter att man anmält sig och hamnat i kön har man rätt att få en plats inom tre månader - eller inom en månad, om man har kommit hit som flykting.

Men en del har väntat längre än så. I Södervärnsskolans kafeteria träffar jag några SFI-elever som har rast från sina svenskalektioner. De har fått köa olika länge för sina platser:

- Fem månader. Inte riktigt, nästan fem månader.

- Nej, inte så länge. Två veckor, sen fick jag direkt gå här. Inte lång kö.

Vid ett annat av borden sitter Azadeh och Safie och äter. Safie Mofidi fick vänta sex månader innan hon kunde påbörja sin SFI-utbildning, men det var för att hon blev sjuk. Azadeh Habibi Jialestani har gått den första kursen, men är irriterad på att hon inte fått någon plats på nästa kurs ännu.

- Jag vet inte. Två veckor, efter jul, två månader, tre veckor, jag vet inte. Det är katastrof, jag vet inte varför det inte finns plats. På morgonen är det bra, det finns mycket plats, men på eftermiddagen finns det ingen plats.

Tillbaka på rektorn Yerk Liveröds kontor håller jag på att välta en tavla i marken när jag drar ut en stol.

- Och det får du inte göra! Så här vid inflyttning är allt nere på golvnivå, men det ska upp.

Så får jag veta fler ska flytta in på Södervärnsskolan. Yerk Liveröd är mitt uppe i att rekrytera nya lärare och ta emot fler elever. Två till tre extra elever i varje klass nu. Han har själv bytt kontor.

- Vi måste göra det så klart, för att möta det här. Men då blir vi så många lärare att vi är långt över den gränsen man ska ha, så då har vi anställt en rektor till.

Betyder det att ni får större lokaler också?

- Vi får väl skaffa. Under vårterminen är det okej, för då har vi våra elever på grundläggande och gymnasial vuxenutbildning på Heleneholm, så kan vi bara fylla det här med SFI. Hur det blir i höst, det får vi se.

Anders Fredrikson har ansvar för all vuxenutbildning i Malmö, både den som drivs i egen regi och den som drivs av privata aktörer i upphandlad form. Han sitter i ett kontor alldeles intill, och bekräftar att just den här SFI-skolan har fått utöka sin kassa under hösten. Till våren ska pengar prioriteras om till all SFI-undervisning i Malmö. Men det blir inget tillskott i budgeten.

- Och jag vet att inför nästa år så gör man en rätt så kraftig ökning i beställningen. Det vill säga, det finns ett ekonomiskt underlag för att täcka upp och beta av den här kön. Sedan är det inte nya pengar, utan det här kommer drabba de delar av vuxenutbildningen som inte är rättighetslagstiftade. Så det är inte alltigenom positivt. Det är klart att det är bra att man gör av med kön, men det kommer betyda att vi kan ta in färre elever på gymnasial Komvux, därför att gymnasial Komvux är inte en rättighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".