Paula Mulinari. Forskare.Malmö Högskola. Universitetslektor.
Paula Mulinari har forskat om dricks.Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Malmö

Hon har forskat om dricks

Man ger dricks för att visa uppskattning
5:59 min

Dricks spelar en allt viktigare roll inom hotell- och restaurangbranschen. Detta menar universitetslektorn och forskaren Paula Mulinari som forskat om dricks.

Sedan 2012 har Paula Mulinari intervjuat personal och kunder på två krogar i Malmö. Resultatet av forskningen presenteras inom kort.

– I Sverige finns ingen tidigare forskning om dricks. Jag vill göra ett större forskningsprojekt, säger Paula.

Dricks spelar en allt viktigare roll inom hotell- och restaurangbranschen. När anställningarna blir otryggare kan de extra slantarna vara ett sätt att få ekonomin att gå runt.
Undersökningen som gjorts visar att gäster och anställda har olika uppfattningar om vart pengarna går. Man är till stor del överens om att dricksen är en form av uppskattning och belysande av service.

– Kunderna betonar ofta att dricksen är något individuellt som en individuell gåva eller en individuell uppskattning till servitriser eller en kock.
De anställda betonar mer att service är något man gör tillsammans, alltså hela arbetslaget. Att gå emot det individualistiska är att dela på dricksen. Det kan skilja på vilka som får vara med att dela.

I Sverige varierar drickskulturen eftersom det inte finns någon samstämd syn på vad det är. För hundra år sedan, när Baltiska utställningen var i Malmö, fanns det en restaurang där det var förbjudet att ge dricks.
Idag ger man dricks för att man tror att de anställda har dåliga löner eller för att man tackar för en bra service.

– Det är olika mellan stad och land, tillägger Paula Mulinari.

Med all kunskap Du har, dricksar Du?


--Jag tycker att jag har lärt mig mycket. Jag kan inte bestämma mig. Jag är ungefär som de jag intervjuar. Det händer ibland. Ibland inte. Jag är dubbel inför det. För det mest dricksar  jag nog lite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".