Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård Sund. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård Sund. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg

Akuten i Trelleborg stänger tidigare

Chef: ”Hoppas kunna öppna 25 stängda vårdplatser”
2:56 min

Idag kom beskedet att akuten på Trelleborgs lasarett ska stänga två timmar tidigare, klockan åtta på kvällen.

Akuten på Trelleborgs lasarett stängde nattetid i början på sommaren, och det har funnits önskemål om att akuten skulle öppna igen på natten.

– Vi förändrar profilen så att det blir tydligt att det är ett närsjukhus, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund.

Enligt sjukhusets statistik är det i snitt 1,5 till 2 patienter som kommit till akuten i Trelleborg mellan klockan 20 och 22 på kvällarna sedan akuten stängde nattetid i juni.

Samtidigt har personalen pekat på arbetsmiljöproblem för att de ofta fått jobba över. Beslutet att stänga tidigare handlar om att åtgärda arbetsmiljön, men en stor del handlar också om att tydliggöra att Trelleborgs lasarett är just ett närsjukhus och att man vill utveckla sjuhuset långsiktigt för framtiden i den rollen.

Patrik Svensson, medicinskt ansvarig överläkare på Trelleborgs lasarett, är nöjd med beslutet att stänga akuten tidigare på kvällarna.

– Vi har önskat det länge, det har varit svårt med bemanningen, och det är väldigt få patienter som söker vid den tiden på dygnet, säger Patrik Svensson, medicinskt ansvarig överläkare.

Precis som på många andra håll i Skåne och i landet har Trelleborg brist på vårdpersonal. Idag hålls 70 av sjukhusets 90 vårdplatser öppna vardagar och 65 öppna på helger, idag saknas personal på tio tjänster.

Förvaltningschef Björn Zackrisson menar att åtgärderna är ett paket för att underlätta rekrytering. Han hoppas även att förändringarna ska göra att man framöver kan öppna de 25 stängda vårdplatserna.

Samarbetet med bland annat primärvården ska också stärkas i Trelleborg, bland annat ska en distriktssköterska stationeras på akuten. De nya öppettiderna ska gälla från den 19 januari, och information ska innan dess skickas ut till hushållen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".