Elever som läser SFI vid KOmvux i Malmö. Foto: Jon Willén/ Sveriges radio
Elever som läser SFI vid Komvux i Malmö. Foto: Jon Willén/ Sveriges Radio
Malmö

SFI-pengarna ska inte tas från Komvux

”Ambitionen är att inte påverka vuxenutbildningen”
3:34 min

Det är långa köer i Malmö till SFI, svenska för invandrare. Och för att korta köerna använder Malmö kommun pengar från komvuxverksamheten. Det hävdade Anders Fredriksson, rektor ansvarig för vuxenutbildning i Malmö. Men ansvarigt kommunalråd håller inte med.

– I dagsläget finns inget politiskt beslut att ta pengar från Komvux till SFI. Min förhoppning är att köerna till SFI kan kortas ändå, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för skolan.

På nio månader har kön vuxit med 100 personer.

– Många har behov av en förstärkt SFI. Det kan hända att man inte har full skolgång från hemlandet, och då blir det längre kötid. Men som vi ser det så ska man klara det inom de tre månader som satts upp, säger Andreas Schönström (S).        

Kön har succesivt ökat sedan 2012 på grund av de konflikter som finns i omvärlden. Andreas Schönström säger att de förstärkt SFI med tio miljoner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".