Tobias Andersson jobbar med paketsortering på postterminalen Toftanäs i Malmö. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
1 av 2
Tobias Andersson. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Malmö

Full fart för att få fram dina e-klappar

"65 procent mer än vanlig dag"
3:10 min

Allt fler väljer att köpa sina julklappar på internet vilket ökar trycket på postterminalerna runt om i landet. Toftanästerminalen i Malmö har den senaste tiden hanterat rekordmånga paket och har tagit in 50 extraanställda.

– Just nu är det full rulle här. Toppdagarna producerar vi upp till 65 procent mer än en vanlig dag. Det är många julklappar och mycket personal, säger Jonas Svensson, produktionschef på Toftanästerminalen.

Paket i alla möjliga storlekar åker förbi på rullbandet några meter ovanför marken. En röd laserskanner blinkar till och beroende på var paketen ska skickas de vidare till rutschkanor som leder in i olika lastbilar.

Bara i måndags passerade 165 000 paket förbi här. Det är rekord för i år på postterminalen i Toftanäs och ungefär 65 procent mer än jämfört med en vanlig vardag. En stor del av ökningen beror på att allt fler köper julklappar på internet, berättar Jonas Svensson, som är produktionschef på terminalen.

– Det är mycket böcker, spel, kläder och skor som kommer.

Hur påverkar det terminalen?

– Det gör att vi måste producera mer på dygnets alla timmar. För det anställer vi fler inför julen, säger han.

Redan i slutet av november hade antalet paket från näthandeln ökat med 16 procent på postterminalerna i landet, och enligt en undersökningen från Postnord så kommer svenskar i år att e-julhandla för närmare fem miljarder kronor.

På terminalen i Toftanäs märks det tydligast på avdelningen som tar emot paket från utlandet. Där har de nu har dubbelt så mycket att göra. Från 5 000 paket vanligtvis till 10 000 i julhandeln, berättar Tobias Andersson som packar upp paket vid rullbandet.

– Det är mycket julklappar här nu och det märks tydligt att det blir mer paket. Men vi har utökat stationerna varje år så det är ungefär samma arbetsbörda, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".