Gertrude Chilufya
1 av 2
Gertrude Chilufya pluggar ett masterprogram på Lunds universitet. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Joynul Abedin
2 av 2
Joynul Abedin vill att fler ska ha möjlighet att plugga i Sverige. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Bara rika utlandsstudenter har råd att plugga i Sverige

Nästa år kommer de flesta utomeuropeiska studenter inte kunna plugga i Sverige om de inte betalar hela räkningen själva.  

Med hjälp av stipendier från Svenska Institutet så kan utomeuropeiska studenter plugga på svenska universitet. Men de stipendierna kommer att försvinna nästa år.

– Om jag inte hade haft det här stipendiet hade jag aldrig haft en chans att plugga här, säger Gertude Chilufya.

Hon är från Zambia och pluggar nu första terminen på masterprogrammet i media och kommunikation på Lunds universitet. Men nästa år blir det inga stipendier för nya sökande. Undantaget är studenter från Syrien och Sydafrika som Sverige har ett special-avtal med.

Riksdagen har beslutat att inte ge Svenska Institutet de fem miljoner som behövs till stipendierna. Trots budgettjafs och regeringskris så ser det inte ut som att det blir någon skillnad efter extravalet.

Leder till sämre utbildningar

Joynul Abedin pluggar en master i utvecklingsstudier. Han poängterar vikten av att ha många nationaliteter i klassrummet som har olika livserfarenheter och bakgrund. Han kommer från Bangladesh och har själv upplevt humanitära katastrofer som översvämningar.

– Nu kommer bara rika studenter ha möjlighet att plugga på svenska universitet, inte de som är mest talangfulla och verkligen vill, säger Joynul Abedin.

Mer resurser till flyktingmottagande

Anledningen till att det inte blir några stipendier nästa år beror på att riksdagen måste satsa pengar på det ökade flyktingmottagandet. Men Monika Wirkkala som ansvarar för utlandsstipenderna på Svenska Institutet tycker att det resonemanget är dumt.

– Jag tycker absolut vi ska ha råd med båda! Vi ska ta emot flyktingar och hjälpa dem och vi ska också ha råd att ta emot studenter från andra länder som kanske inte är i en humanitär nöd men som har så mycket att vinna på att få komma hit, säger Monika Wirkkala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".