Polishästar sätts in under motdemonstration mot Svenskarnas partis torgmöte i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Utredning mot Malmöpolisen nedlagd

Vice överåklagare Eva Nilsson lägger ner förundersökningarna mot Malmöpolisen om misstänkta brott under demonstrationerna i Limhamn den 23 augusti i år.

Beslutet i dag gäller åtta förundersökningar där brottsmisstankarna har varit tjänstefel, misshandel och vårdslöshet i trafik. I samtliga fall motiverar Eva Nilsson beslutet med att det inte längre finns anledning att anta att något brott har begåtts. 

Situationen vid demonstrationen var allmänt rörig och stökig. Eva Nilsson skriver i beslutet att det rådde en hätsk stämning. Det kastades bengaler, ballonger fyllda med vätska, knallskott, stenar, ägg och glasflaskor mot poliser, polishästar och ryttare.

Attackerade och spottade

Demonstranter försökte dra ner polisryttarna från hästarna. Personer som gripits fritogs av andra motdemonstranter. När Svenskarnas parti hade inlett sitt torgmöte försökte demonstranter riva eller välta staketet som satts upp som avspärrning. 

Eva Nilsson skriver att ”situationen betecknas som våldsamt upplopp” och att polisens uppgift var att se till att Svenskarnas parti möte kunde genomföras. 

Galopperade in i folkmassan

En av förundersökningarna gällde att polishästar i galopp red omkull fyra-fem personer på Linnégatan. Från början red hästarna i skritt mellan staketet och motdemonstranterna, men sedan gjordes flera splittringar i galopp. 

Enligt den motivering som Eva Nilsson har i beslutet hade de som blev påridna både utrymme och möjlighet att flytta på sig. En av dem blev påriden sedan hen inte hunnit undan efter att ha gått ut i gatan och hämtat ett föremål som kastades mot polisen. 

Tre personer blev också påridna när de föll ut i gatan. Enligt förundersökningen tappade de balansen och enligt vittnen hade polisryttarna ingen möjlighet att väja för dem. 

Utrymme för olika bedömningar

I beslutet skriver Eva Nilsson att det är en bedömningsfråga om det var befogat att använda polishästar och att det då ”finns utrymme för olika bedömningar utan att den ena är fel och den andra är rätt i den situation då beslutet tas.” 

Under demonstrationen blev en man påkörd av en polisbuss. Händelsen filmades. Enligt utredningen ansåg mannen inte att han stod i vägen för polisbussen som körde i låg fart med sirener och ljussignaler på. Men enligt flera vittnen som Eva Nilsson hänvisar till försökte mannen hindra polisbussen genom att sparka och slå på den. Därför anser hon inte att det finns anledning att anta att föraren gjorde sig skyldig till något straffbart, varken vårdslöshet i trafik eller vållande till kroppsskada. 

Efter demonstrationen anklagades polisen för att inte ha tillkallat ambulanser till de som skadats. Enligt Eva Nilsson är den uppgiften felaktig. Hon skriver att ambulanserna inte kunde ta sig fram i folkmassan på alla platser och att ambulanspersonalen i vissa lägen inte ansåg det säkert att ingripa.

Det pågår även en utredning mot ett 15-tal personer för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen i Limhamn. Åklagare Jörgen Larsson i Malmö har sagt till Sydsvenskan att han räknar med att lämna in åtalen mot dem efter nyår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".