Fyra ungdomar går nedför en trappa. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Det är brist på platser på låsta ungdomshem. Arkivfoto som iunte har någon koppling till artikeln: Janerik Henriksson/TT.
Sverige

Fullbelagt och kö till låsta ungdomshem

"Ibland är det akut"
1:14 min

Det är historiskt stor efterfrågan på platser på landets låsta ungdomshem. De 647 platserna är fullbelagda och ungdomar som behöver hjälp får stå i kö.

Blekinges kommuner har det här året ofta haft svårt att placera ungdomar som behöver tvångsvård.

-– Det kan gå jättelånga tider och vi behöver inte någon plats. Och ibland så är det akut och vi behöver på stubin, säger Thomas Svensson, socialchef i Olofströms kommun.

Finns det platser då när ni behöver på stubin?

-– Nej, inte alltid. Ofta gör det inte det, säger Thomas Svensson.

Socialtjänsten i Olofström tycker att platsbristen är ett stort problem och socialchefen Thomas Svensson vill att det ska byggas fler låsta boenden. Men Statens institutionsstyrelse, SIS, som ansvarar för landets låsta ungdomshem har inga planer på att bygga fler. Istället pusslar de med det de har. Så här säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på SIS:

-– Det finns rum som idag är förråd eller ett kontor som man kan göra om. Och vissa rum kan vara så pass stora att man kan dela rum och det finns ett par ungdomar som skulle tycka att det är okey.

När kommunen ansöker om ett låst boende för en tonåring och SIS svarar att alla akuta platser och utredningsplatser är upptagna, tvingas kommunen att placera inom den öppna ungdomsvården:

–- Då kan vi inte erbjuda låst boende, då får vi placera i öppen vård, HVB-hem, säger Thomas Svensson.

Händer det att tonåringar som placeras på ett olåst boende rymmer och det blir större problem?

– Ja, då får vi efterlysa dem, säger Thomas Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".