Konkursade handbollsklubben H43:s spelarbuss. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Handboll

Nu har nya H43 skapats

"Vi börjar helt och hållet på noll"
3:32 min

Två veckor efter att den klassiska handbollsklubben H43 i Lund gick i konkurs och drog sig ur elitserien har nu nya H43 Lund bildats.

Vid ett möte för ungdomsledare och kommittéer på onsdagskvällen enades man om att starta den nya klubben för att värna om barn- och ungdomsverksamheten i den gamla föreningen.

H43 är en av landets största handbollsföreningar med 67 aktiva ungdomslag och över 700 aktiva handbollsspelare.

– Det känns jättebra att åtminstone kortsiktigt ha säkrat en framtid för alla våra ungdomar, säger Jonas Brandt som är talesperson för den nya föreningen.

Start i Lundaspelen

Den nya klubben har köpt loss allt som tillhörde den gamla föreningen - matchtröjor, prispokaler och annat. Under mötet bildades också en interimstyrelse. Vid årsmötet i januari ska en riktig styrelse väljas. Men redan före nyår kommer alla klubbens lag att kunna ställa upp under H43:s namn i Lundaspelen.

– Den stora utmaningen har varit att hitta pengar till driftskostnaderna. Vi har funnit sponsorer som ser ett värde i vår verksamhet, säger Jonas Brandt.

– För det kommer att dröja ungefär ett år tills vi får tillgång till bidrag från stat och kommun, och medlemsavgifterna kommer först in kommande höst. Vi börjar helt och hållet på noll.

Comeback i eliten?

På onsdagen blev det också klart att ännu en av spelarna från H43:s avvecklade elitserielag hittat ny klubb. Målvakten Oscar Jensen återvänder till Lundarivalen Lugi där hans elitkarriär startade.

Om H43 - som var inne på sin trettiofemte säsong i handbollens högsta serie - också kan komma tillbaka på elitnivå är ovisst. Det kommer hursomhelst att ta tid.

– Vi får försöka vinna och ta oss uppåt från division 3 och sedan etablera oss. Ungdomarna måste ju ha något att sikta på, slutar Jonas Brandt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".