René Vazquéz Diaz, exilkubansk författare och översättare i Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
René Vazquéz Diaz. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Glädjedag för exilkuban i Malmö

"Trodde inte att vi skulle få uppleva det här"
3:39 min

I femtio år har förbindelserna mellan USA och Kuba varit frostiga. Tills igår då de båda länderna sa att de återupptar de diplomatiska förbindelserna med varandra. En glädjens dag, säger exilkubanen och författaren René Vazquéz Diaz som sedan fyrtio år bor i Malmö.

– Många i min generation trodde inte att vi skulle få uppleva det här under vår livstid. Så det är väldigt glädjande att det hänt.

René Vazquéz Diaz kom till Sverige på självaste julafton 1974 och är nu författare och översättare här. Men han har förstås fortsatt att följa utvecklingen i det forna hemlandet - och hur hårt den amerikanska blockaden som gällt ända sedan 1961 slagit mot Kuba.

– Om Obama lyckas få senaten att lyfta embargot kommer det att bli ett stort lyft för den vanlige kubanen, betonar han. För embargot har orsakat ett enormt lidande. Kuba har inte kunnat locka utländska investerare, och då har landet förblivit fattigt.

Han tror att det är andra latinamerikanska länder som tryckt på för att få USA att ändra inställning. Ända sedan den kubanska revolutionen 1959 och det misslyckade invasionsförsöktet i Grisbukten 1961 har stormakten bekämpat Kuba.

– Nu är stridsyxan förhoppningsvis nedgrävd för gott och man får lära sig både i USA och Kuba att lösa konflikter genom förhandlingar, säger en glad René Vazquéz Diaz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".