Per-Ingvar Johansson kandiderar till Riksdagen frö Centerpartiet. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
Per-Ingvar Johansson (c), ledamot i riksdagens konstitutionsutskott. Arkivbild: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio.
Båstad

C-politiker: Valförrättare kan för lite

Konstitutionsutskottsledamot: Inte bara i Båstad det brister
4:28 min

De som tar emot våra röster i vallokalerna är inte tillräckligt väl utbildade för uppgiften, det anser en skånsk ledamot i riksdagens konstitutionsutskott efter beskedet om att det blir omval i Båstad.

Per-Ingvar Johnsson, centerpartist från Åhus, är kritisk till kunskaperna hos valförrättarna ute i kommunerna. Han tycker att valförrättare inte är tillräckligt väl utbildade för sin uppgift och att Båstadhändelsen är ett exempel på detta.

– Man har använt valsedlar som anteckningsmaterial, och dessa har sen kommit med i rösträkningen, säger Per-Ingvar Johnsson. 

Att valförrättarna behöver mer utbildning ska Per-Ingvar Johnsson framföra idag när Konstitutionsutskottet träffar bland andra Valmyndigheten för att diskutera det kommande extravalet i Båstad.

– Det har funnits brister i utbildningen av valförrättare. Det är inte bara i Båstad, jag har upplevt att den här situationen finns på fler ställen, fortsätter han och tar sin egen vallokal som exempel. Där låg hans eget partis valsedlar helt skymda av ett annat partis.

– Det är sådant valförrättarna ska se till, att sådana fel inte görs, säger Per-Ingvar Johnsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".