Hovrätten över Skåne och Blekinge Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Malmö

Förskoledom prövas på nytt

Hör Hans Zilléns rapport
0:45 min

Hovrätten i Malmö kommer än en gång att pröva ett mål mot en föreståndare på en privat förskola i Malmö. Kvinnan friades förra året från ett åtal om tjänstefel.

Hon var åtalad för att hon 2012 inte larmade socialtjänsten när hon fick veta att en av hennes anställda kunde ha begått övergrepp mot barn. Den manlige anställde dömdes förra året till fängelse för sexuella övergrepp mot tre av barnen på förskolan.

Föreståndaren friades dock av hovrätten som inte ansåg att hennes anmälningsskyldighet var myndighetsutövning och att hon därför inte kunde fällas för tjänstefel.

Riksåklagaren begärde prövning i Högsta Domstolen som i en dom i dag skriver att skyldigheten för anställda vid privata förskolor att anmäla till socialtjänsten om de tror att barn far illa, är myndighetsutövning. Därmed måste hovrätten nu pröva fallet mot kvinnan igen.

– Det lyfter upp Socialtjänstlagens tvingande bestämmelse om att man ska anmäla så fort man får kännedom om något som kan göra att socialtjänsten måste ingripa till ett barns skydd. Och nu har vi fått klart för oss att det sker under straffansvar för den som omfattas av anmälningsskyldigheten, säger My Hedström, byråchef på åklagarmyndighetens rättsavdelning, till TT.

Flera fall där anmälningsplikten har brustit har uppmärksammats på senare år. Enligt en utredning brast exempelvis skolpersonal när den fick kännedom om att den mördade åttaåriga flickan Yara Alnajjar i Karlskrona troligen for illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".