Polishästar sätts in under motdemonstration mot Svenskarnas partis torgmöte i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Friande polisdom kritiseras av forskare

Polisforskare: ”Trick för att slippa kommentera”
5:06 min

Malmöpolisen gjorde inte fel när de bland annat red in i en demonstrationssamling i samband med nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i Limhamn i Malmö i somras. Men polisforskare tycker att det var fel.

Riksenheten för polismål slår fast det när man lägger ner alla förundersökningar mot Malmöpolisen och anser inte att polisen använde för mycket våld mot motdemonstranterna.

– Det var den troliga utgången. Det är oerhört svårt att bevisa att poliser har gjort så mycket fel att de begått brott som man kan gå till domstol, säger Rolf Granér, polisforskare på Linnéuniversitetet i Växjö.

Varför undersöker man det då?

– Det är en spännande fråga. Det är en del av en ritual. Till en början kan polismyndigheten inte yttra sig, eftersom det är föremål för utredning. Efter ett halvår har uppståndelsen lagt sig, och då kommer yttrandet, att det inte var något brott, säger Rolf Granér.

Är det ett sätt för polisen att slippa uttala sig?

– Det är deras trick för att slippa kommentera när något har hänt och media vill ha ett uttalande, säger Rolf Granér.

Vad tycker du om Limhamnshändelserna, var det olämpligt?

– Ja det tycker jag. Det är inget man kan visa upp hur man sköter sitt polisarbete. Jag tycker att man skulle utreda hur det skulle kunnat ha gjorts bättre, säger Rolf Granér.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".