Rode Grönkvist. Foto: Privat
Rode Grönkvist. Foto: Privat
Malmö

Demonstrant kritiserar nedlagda utredningar

Rode Grönkvist: "Väldigt skrämmande"
1:03 min

Rode Grönkvist var en av dem som demonstrerade mot nazistiska Svenskarnas partis möte i Limhamn i augusti. Han är nu mycket kritisk till att förundersökningarna mot Malmöpolisen om misstänkta brott under demonstrationerna läggs ned. 

– Jag tycker det är väldigt upprörande. Filmer visar att polisens insatser var oproportionerliga. Jag tycker det är oacceptabelt att det inte väcks åtal, säger Rode Grönkvist. 

Den 23 augusti i år var han tillsammans med närmare 2 000 andra människor i Limhamn för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas parti som höll torgmöte. 

Under demonstrationen blev Rode Grönkvist slagen i huvudet av en polis med batong och behövde åka till sjukhus. Han står bakom en av de totalt åtta anmälningar mot poliser som nu läggs ned. 

Åklagaren menar att det inte finns anledning att misstänka brott. 

– Jag kommer överpröva beslutet. Inte för att jag tror att det kommer leda till någonting. Men jag tycker det ska göras ordentligt och jag tycker någon borde åtalas för det, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".