Kravallpolis vid demonstration i Malmö 2011. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

"Glada att det utretts ordentligt"

Hör polismästare Håkan Jarborg Eriksson
1:03 min

Alla åtta förundersökningar mot polisens insats i samband med demonstrationerna i Limhamn läggs ned. Nu ska polisen dra lärdomar av händelserna för att minska våldsanvändningen i framtiden. 

– Från polisens sida är vi naturligtvis glada att det utretts ordentligt och att insatsen bedöms som proportionerlig, säger polismästare Håkan Jarborg Eriksson. 

Totalt inleddes åtta förundersökningar om misshandel, tjänstefel och vårdslöshet i trafik efter de våldsamma konfrontationerna mellan motdemonstranter och poliser när nazistiska Svenskarnas parti höll torgmöte i Limhamn. 

– Insatsen var korrekt efter det uppdrag och befogenheter som vi har vid den här typen av insatser, säger han. 

Det här riskerar inte att höja ribban för vad som är tillåtet vid demonstrationer? 

– Det finns säkert de som känner så. Men det vill vi absolut inte. Det får inte bli ett normaltillstånd att det används våld på den här nivån. 

Efter upploppen i Limhamn har polisen börjat använda större avspärrningar för att förebygga våld vid demonstrationer. Det ska göra det svårare för stora folkmassor att röra sig i områdena kring demonstrationer, vilket ska ge bättre överblick för polisen och göra det lättare att ingripa. 

Metoden användes bland annat när Sverigedemokratisk ungdom demonstrerade på Värnhemstorget i Malmö strax efter händelserna i Limhamn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".