Carina Jeppson driver Brosjödals ridskola. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Carina Jeppson driver Brosjödals ridskola. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg

Osäker framtid för Brosjödals ridskola

Ryttarförening: "Vill koncentrera oss på ridning"
3:46 min

Ridklubbarna i Trelleborg får vänta ytterligare på besked om extrastöd från kommunen. Flera av föreningarna behöver hjälp med att rusta upp sina anläggningar. På Trelleborgs ryttarförening hoppas man att kommunen ska ta ett större ansvar för anläggningen, annars är framtiden för ridskolan oviss.

– Ja i och med att vi har svårt att få ekonomin att gå runt på grund av att vi har så höga anläggningskostnader så är jag orolig för om vi ska kunna fortsätta att driva ridskolan framöver, säger Mats Dahlberg, ordförande för Trelleborgs ryttarförening, som vill att kommunen tar ett större ansvar för anläggningen.

Utredning pågår

Ridsportens framtid i Trelleborg har utretts av kommunen under hösten. Det handlade dels om att ta fram förslag på långsiktiga åtgärder, dels om ett mer akut stöd på 500 000 kronor för år 2015. Förslag på hur det kortsiktiga stödet skulle fördelas bland Trelleborgs fem ridklubbar var i veckan uppe i fritidsnämnden, men återremitterades till den nya nämnd som tar över efter årsskiftet. Enligt kultur- och fritidschefen Jörgen Flink kan frågan troligen tidigast komma upp igen i februari.

På lång sikt föreslår utredningen bland annat att kommunen tar över anläggningsansvaret för Sydslättens Ryttarförening och för Trelleborgs Ryttarförening, och står för drift, underhåll och investeringar på samma vis som för till exempel badhuset, ishallen och idrottsplatser.

Tittar på grannkommuner

Utredningens förslag verkar ligga i linje med vad Mats Dahlgren, ordförande i Trelleborgs ryttarförening önskar.

– Vi har pratat i styrelsen att vi tycker att man kan titta på de kommuner som ligger runt omkring oss, som Vellinge och Malmö, där man antingen står för skötselbidrag eller där kommunerna i flertalet fall också har gått in och tagit över ett antal anläggningar och driver anläggningen och står för vaktmästarkostnaden och att då den förening som är aktiv på den anläggningen, precis som vilken annan klubb som helst - fotbollklubb eller simförening eller ishockeyförening - kan koncentrera sig på sin föreningsverksamhet och inte på att laga tak och bygga portar, säger Mats Dahlberg.

Ideellt arbete

Carina Jeppsson driver Brosjödals ridskola som entreprenör åt Trelleborgs ryttarförening. Här hålls ridlektioner för ungefär 250 elever i veckan, det finns grupper för barn, vuxna och även för funktionshindrade elever.

– Den yngste eleven är två och den äldste 81 år, berättar Carina Jeppson.

Hon visar runt på anläggningen. Den omfattar två ridhus, paddockar, hagar, stallar och en sidobyggnad med bland annat kontor och här finns ständigt något som behöver underhåll, något som kräver mycket ideellt arbete. Carina Jeppson visar exempel i ett av ridhusen där hon pekar på sargen som börjar släppa och på portar som behöver rustas upp. Underlaget i ridhuset har föreningen själva

– Underlagen har vi gjort vid, bekostat själva här i föreningen, sparat ihop pengar, gnetat, lånat pengar, säger hon.

– Alla på något sätt kämpar vi för att vi ska vara kvar här.

Men känns det som om ridskolan är hotad?
– Ja det är den om inte kommunen går in nu och hjälper oss, säger Carina Jeppson, som driver Brosjödals ridskola på uppdrag av Trelleborgs ryttarförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".