Mehmet Kaplan från Miljöpartiet. Foto Christine Olsson /
Mehmet Kaplan (MP), bostads- och stadsutvecklingsminister, menar att modellen med stimulansbidrag skapar en problematisk tävlingssituation. Foto: TT
Sverige

Trots framgångar - regeringen vill slopa utanförskapsstöd

"Tävlingsmomentet är problematiskt"
1:57 min

I de stadsdelar i Sverige som fått statliga stimulansbidrag för att minska utanförskapet syns nu tydliga positiva resultat rörande jobben. Samtidigt vill den nuvarande regeringen inte fortsätta med bidraget.
Södra Sofielund i Malmö är en stadsdel som visats sig gynnas av bidraget.

I 14 av 15 bostadsområden har sysselsättningen ökat. I flera fall mer än i den kommun stadsdelen ligger i.

– Miljöpartiet har varit kritiska till den här modellen. Och regeringen har valt att inte gå vidare med den, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP),.

Hässleholmen i Borås, Araby i Växjö och Södra Sofielund i Malmö är några av de 15 bostadsområden i totalt nio kommuner som sticker ut i statistiken.

Jämfört med respektive kommun, som dessa stadsdelar ligger i, är sysselsättningen särskilt låg. Många har långvarigt försörjningsstöd, det vi tidigare kallat socialbidrag, och en stor andel elever som bor här går inte ut högstadiet med fullgoda betyg.

Därför införde förra regeringen bidraget på hundra miljoner årligen under två år som kommunerna delar på. Förenklat fungerar det som ett belöningssystem där de som bäst lyckas vända utvecklingen åt rätt håll får en större andel av pengarna.

– Det är kanske framför allt tävlingsmomentet som för oss är problematiskt. Alltså att man ställer område mot område och de som har sämst förutsättningar är de som har svårast att få bidragen. Det tycker vi är problematiskt, säger Mehmet Kaplan.

Årets utbetalning nu i december bygger på beräkningar av Statistiska centralbyrån, och enligt deras siffror har alltså andelen som har jobb nu ökat mellan 2010 och 2013 i alla de här stadsdelarna utom en.

Mest i Gårdsten i Göteborg med nästan sju procent, jämfört med Göteborgs kommun i stort där det ökade med bara två procent.

Ali Moeeni är S-ordförande i Angereds stadsdelsnämnd, och där har man ännu inte analyserat varför sysselsättningen ökat som det gjort i området. Men stimulansbidraget har hjälpt till, säger han:

– De här bidragen har varit ett smörjemedel i den ordinarie verksamheten som vi har, säger Ali Moeeni.

För områdena Gårdsten och Hjällbo i hans stadsdelsområde har det landat på sammanlagt dryga nio miljoner kronor. 

I praktiken har pengarna inneburit sex anställda coacher, som hjälper vuxna att hitta jobb, och unga att klara skolan, berättar Ali Moeeni.

Men han är också kritisk mot att bidraget bara är en kortsiktig lösning. En uppfattning som han delar med de flesta kommunerna, enligt Boverket som sköter utbetalningarna.

– Man ser en utmaning i att man inte vet i förväg hur mycket pengar som kommer så det blir svårt att planera i förväg, säger Helene Bogren, projektledare som just nu utvärderar stimulansstödet.

Boverkets utvärdering blir efter långvariga besök i de aktuella kommunerna under året klar först till våren. Och på grund av nyvalet vet man ännu inte vid Boverket om satsningen med stimulansstödet fortsätter eller inte framöver.

Klart är att nuvarande regering med sin egen budget sätter punkt för stödet. Man vill inte peka ut och stigmatisera vissa bostadsområden, säger bostadsminister Mehmet Kaplan:

– Regeringen vill då satsa brett på skolan, jobben och upprustningen av miljonprogrammen. Med en upprustning av miljonprogram når man också människor som är arbetslösa i området.

Hur ser du på att andelen boende med jobb ökat mer nu i de här stadsdelarna?

– Det är väldigt positivt att det går åt rätt håll i flera av de här områdena. Det är viktigt att de inte blir övergivna nu. Att man fortsätter satsa på skolan och på att få fram nya jobb. Så det går att nå effekt utan att göra en lista som säger att de här områdena är de värsta eller hur man nu benämner det, säger Mehmet Kaplan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".