Babak Vahidi. Foto: Sandra Martinsson/Sveriges Radio
Babak Vahidi. Foto: Sandra Martinsson/Sveriges Radio
Malmö

Med datorn som arbetsförmedlare

Babak: "Visar bara jobb jag inte redan sett"
3:40 min

Babak Vahidi vill hjälpa folk att hitta sina drömjobb genom att använda sig av artificiell intelligens. Genom att lära datorer att tänka som människor ska han kunna para ihop rätt personer med rätt jobb.

Artificiell intelligens har tidigare till exempel använts inom sjukvården för att titta på röntgenbilder och upptäcka cancertumörer.

– Jag satt och ville gå vidare i arbetslivet så märkte jag hur tidskrävande det var att komma hem efter jobbet sent och sätta sig och försöka hitta jobb, säger Babak Vahidi.

Till slut tröttnade Babak och började att utveckla ett program som skulle kunna hjälpa honom i letandet efter ett nytt jobb.

– Jag gjorde ett program som bara visade mig de nya jobb som passade för mig och som jag inte sett tidigare. Och bara en sådan enkel grej gjorde det så sjukt mycket smidigare för mig, säger han.

Nu har Babak startat ett företag som går ut på att erbjuda andra samma tjänst som han själv använde. Programmet analyserar cv och personligt brev och hjälper sedan till att föreslå de jobb som datorn tycker matchar kompetensen.

Kan man inte bara gå till en vanlig arbetsförmedlare?

– Det kan man också göra. Men de försöker ju hjälpa de mest utsatta människorna som har varit utan jobb länge. De brukar ju inte hjälpa de som redan har jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".