Barnmorskan Erika Ahlgren på kvinnokliniken
Barnmorskan Erika Ahlgren på kvinnokliniken Kristianstad. Foto:Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Barnmorskor vill ha fler gratis preventivmedel

Barnmorska: Det finns för lite att välja på
1:24 min

I Region Skåne får kvinnor upp till 25 år preventivmedel till en kostnad av noll kronor. Men utbudet som ingår i förmånen är begränsat och borde breddas, det menar barnmorskan Erika Ahlgren på kvinnokliniken i Kristianstad. 

– Det finns för lite preventivmedel att välja på. Bland de som är p-piller som vi har idag är de flesta gestagendominanta. Vilket ofta ger tråkiga biverkningar för unga kvinnor i form av nedstämdhet, akne och illamående och det vill de inte ha och då tar man inte sina preventivmedel.

Sveriges kommuner och landsting, SKL:s rekommendationer är att de preventivmedel som ingår i förmånen ska erbjudas till ett subventionerat pris om högst 100 kronor i alla landsting, för personer upp till 25 år. I Skåne är självkostnadspriset noll kronor, men vissa landsting har självkostnadspris på 100 eller 200.

Barnmorskan Erika Ahlgren menar att det finns klart bättre alternativ än de som ingår i förmånen, framförallt p-piller, och efterlyser att Region Skåne tar det beslut som vissa andra landsting gjort. Att subventionera alla preventivmedel, även de som inte finns inom förmånen.

– Utan att överdriva kan jag säga att jag har alla mina kollegor bakom mig när det gäller den här frågan. Vi vill alla att alla preventivmedel som finns på marknaden ska ingå i förmånen. Det ska inte finnas en skillnad mellan vilken preventivmedel man ska ha möjlighet att ha på grund av att man inte har råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".