Lika preventivmedel över landet viktigt enligt sjukvårdspolitiker

Carl-Johan Sonesson(M): Gäller att vi tar in det samtidigt i alla landstingen
1:16 min

Att gå utanför SKL:s rekommendationer och subventionera samtliga preventivmedel skapar obalans mellan landstingen, det menar Carl-Johan Sonesson(M) som till årsskiftet är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne och ledamot i SKL:s sjukvårdsdelegation.

– Man skulle kunna tycka att det och det läkemedlet också skulle finnas innanför förmånen, men om vi ska ett ordnat införande så gäller det att vi tar in det samtidigt i alla landsting.

Barnmorskan Erika Ahlgren på kvinnokliniken i Kristianstad säger att hon och hennes kollegor vill att alla preventivmedel ska ingå i  förmånen och vara kostnadsfria.

– Det finns för lite preventivmedel att välja på. Utan att överdriva kan jag säga att jag har alla mina kollegor bakom mig när det gäller den här frågan.

Men enligt Carl-Joan Sonesson(M) är det viktigt att alla landsting följer SKL:s riktlinjer. 

– Anledningen till att vi gör ett ordnat införande i alla landsting är för att läkemedelsindustrin inte ska kunna spela ut landstingen mot varandra och ta ut onödigt höga priser som skattebetalarna får betala för.  Då vill vi kunna agera som en gemensam person.

Han menar att det faktum att vissa landsting har fler preventivmedel subventionerade än de som finns inom förmånen, skapar en obalans mellan landstingen.

– De följer inte den rekommendation som SKL har antagit. Det finns en stor irritation från övriga landsting mot de landsting som inte följer rekommendationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".