En stor träskiva täcker dörröppningen.
1 av 2
Husfasaden efter igenbomning av bombade dörren. Foto: Ekot

Polisen upprättar särskild stab efter bombattentaten i Rosengård

"Har upprättat stab för händelserna"
1:04 min

Ytterligare en explosion inträffade i Rosengård i Malmö imorse. Sprängladdningen detonerade vid samma kontorslokal som utsattes för sprängdåd igår natt. Enligt uppgifter ska det ha funnits en konflikt mellan boende i området och fastighetsbolaget.

– Detta är mycket olyckligt. I flera månader har vi haft det lugnt. Och nu händer detta. Det är inte alls bra, säger Andreas Konstantinides, ordförande för stadsområde Öster i Malmö.

Ett fastighetskontor på Rosengård i Malmö utsattes för andra natten i rad för ett sprängdåd tidigt i morse. Enligt Andreas Konstantinides så var explosionerna inte oväntade.

– Nej, det var inte alls oväntade faktiskt. Vi fick förvarningar om när fastighetsägare lämnat uppsägning till boende i området. Vi fick besked om att det kunde komma hämndaktioner.

Han menar att hot om hämndaktioner ska ha uppkommit i samband med vräkningar.

Även polisen misstänker att sprängdåden kan kopplas till bolagets beslut om vräkning. Enligt uppgifter från inre befäl till SVT Nyheter har det varit en konflikt mellan boende och fastighetsbolaget.

– Vi har väl en viss kännedom om att det ska ha funnits någon form av konflikt mellan de som äger lokalen och de boende, men ingen specifik person är misstänkt, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisens ledningscentral i Skåne.

Kan explosionerna kopplas till konflikten?
– Man kan inte utesluta ett samband.

I eftermiddag har medborgarkontoret i Rosengård extraöppet för ta emot och stödja människor i området där explosionerna har ägt rum.

– Vi har mobiliserat våra anställda som är på plats för att prata och stödja de människor som bor i husen där. Vi har ett ansvar som kommunal förvaltning att hjälpa de som mår dåligt och kommer ge all hjälp som behövs.

Samtidigt bildar polisen en särskild stab för att hantera händelserna.

– Vi förstår att allmänheten är väldigt orolig, säger Kim Hild på Skånepolisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".