Polisen på plats i Rosengård för att lugna efter helgens sprängningar. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Malmö

Oro i Rosengård efter helgens sprängdåd

Så känner de boende efter helgens sprängningar på Rosengård
3:04 min

Helgens sprängattentat i Rosengård har gjort boende i området väldigt oroliga. Under helgen försökte polis och personal från medborgarkontoret lugna folk i området.

– Självklart är jag rädd, det här är inte alls bra, säger Leila som bor precis bredvid lokalen som sprängdes.

Kan finnas ett samband

Helgens händelser i Rosengård började natten till lördag när en bil sprängdes på Thomsons väg vid halv fyra. Mindre än en timme senare var det ett sprängdåd mot en kontorslokal som ligger på Ramels väg. Polisen kan inte bekräfta om händelserna hänger ihop men lokalen tillhör ett bostadsbolag och fastigheten fick stora skador.

– Jag skulle ner och köpa kaffe och då hörde jag sprängningen som var väldigt kraftig men jag såg ingenting. Sedan kom polisen och brandkår efter några minuter, berättar Beshar som skulle upp tidigt till jobbet och hörde den kraftiga smällen.

Detta var inte första gången som lokalen utsattes för sprängdåd och det skulle inte bli den sista. För tidigt på söndagsmorgonen vaknade Rosengårdsborna igen av en kraftig smäll. Samma kontorslokal hade utsatts för sprängdåd en gång till men den här gången hade sprängdegen placerats på en annan sida av huset.

Konflikt bakom

Polisen misstänker att anledningen till sprängningarna kan vara en konflikt mellan vissa boende och fastighetsägaren. 

– Vi kan inte utesluta det, säger Kim Hild, pressinformatör, polisens ledningscentral Syd.

Under söndagen upptäcktes också ett misstänkt föremål som gjorde att polisen spärrade av delar av området, men det skulle vissa sig senare vara ett ofarligt föremål.

Gav stöd

Polisen fanns på plats under hela söndagen för att göra sina tekniska undersökningar, knacka dörr i området men även för att ge stöd. Medborgarkontoret höll extra öppet under söndagseftermiddagen där boende som kände sig oroliga kunde komma och prata.

– Detta är mycket olyckligt. I flera månader har vi haft det lugnt. Och nu händer detta. Det är inte alls bra, säger Andreas Konstantinides (S), ordförande, stadsområde Öster i Malmö.

Beshar känner sig orolig för sin familj.

– Det känns inte alls bekvämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".