7000 ton julskinka går åt i året julhandel. Foto: Martina Pierrou/Sverige Radio
Julskinkan är viktig för många. Foto: Martina Pierrou
Sverige

Svensk julskinka allt viktigare

"Jag försöker undvika danskt kött nu för tiden"
1:26 min

7 000 ton julskinka äter vi i Sverige varje jul och i år kommer vi kika extra noga på ursprungslandet.

Julklappar, julgran och det överdådiga pyntet. Inget av det är det viktigaste för att julen ska kännas som en riktig jul.

Julskinkan är det som tronar högst för att julkänslan ska infinna sig hos oss i Sverige, enligt en undersökning som United Minds har gjort.

Danskt kött ratas

Intresset för närproducerat är rekordhögt i år. Det beror bland annat på köttskandalerna i våras när fyra danskar dog av den multiresistenta bakterien MRSA som de fått i sig av danskt fläsk.

I samband med det tog flera matbutiker bort all danskt kött ur sitt sortiment och ännu fler valde att sluta marknadsföra det helt. Hittills i år har försäljningen av danskt griskött minskat med tre procent.

– Man är mycket mer medveten idag om råvarornas ursprung och vill också ha råvaror med känt ursprung på sina julbord, säger Maria Forshufvud som är VD på branschorganisationen Svenskt Kött.

Vid en charkdisk står Bodgan Cornei och väljer mellan kotletter, filéer och revbensspjäll.

– Jag försöker undvika att köpa danskt griskött nu för tiden. Det har man ju hört inte är så hälsosamt. Men däremot har jag inte djupa tankar om sådant man inte vet något om, säger han.

Slarvar med köttbullar och prinskorv

Konsumtionen av kött har ökat med 40 procent under de senaste 25 åren. Kring jul brukar försäljningen slå rekord och svenskt förväntas vara mest populärt i år.

Men den utvecklingen har halkat efter när det gäller processat kött som prinskorvar och köttbullar. De varorna har fortfarande en mer internationell karaktär som dansk, tysk och polsk.

– Det hänger samman med att vi har varit lite slarviga och att det har varit svårt att se på många charketuriprodukter var varorna kommer ifrån. Det står sådan liten text på förpackningarna, säger Maria Forshufvud.

Julskinka i siffror:

Det går åt cirka 1 kilo julskinka per person och år i Sverige

Den har funnits på julbord i Sverige sedan förra sekelskiftet

80 procent vill ha julskinka från svensk gris

Endast 3,5 procent av den totala mängden såld skinka är KRAV-märkt eller ekologisk

Källa: Svenskt Kött

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".