Polisen på plats i Rosengård för att lugna efter helgens sprängningar. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Malmö

Polisen ökar närvaro i Rosengård

"Skickar till SKL"
1:07 min

Efter helgens sprängdåd kommer polisen att öka sin närvaro i Herrgården i Malmö. Man kan inte utesluta att det finns en koppling till den senaste tidens vräkningar av hyresgäster, det framkom på polisens presskonferens under förmiddagen.

I övrigt framkom att polisen har fortsatt att knacka dörr för att få in uppgifter, men vad det gett ville man inte kommentera.

Det var natten till lördagen som en bil exploderade, och kort därefter detonerade en sprängladdning utanför fastighetsägaren Victoria Parks kontor i området. Söndag morgon smällde det igen, vid samma kontorslokal.

Ännu ingen misstänkt

Polisen har ännu ingen misstänkt för sprängdåden, och de vet ännu inte vad det var som exploderade.

– Våra tekniker har ju tittat på vad man kan skicka iväg till SKL för att ta reda på vad det är som har exploderat, eller som har sprängts eller vad det nu är som har utlöst detta.

Svaret från den tekniska analysen kommer tidigast att komma efter jul och nyår. Om det finns några vittnen eller andra iakttagelser i samband med sprängningarna kan närpolischefen Sven Holgersson inte säga nu. Det finns heller inte några misstänkta för helgens sprängdåd.

Victoria Parks fastighetskontor

Det var fastighetsägaren Victoria Park vars fastighetskontor utsattes för sprängningar både natten till lördag och till söndag. Men att det skulle vara ett dåd riktat mot Victoria Park efter vräkningar av kriminella hyresgäster vill polisen inte bekräfta:

– Jag ser inget samröre just där utan vi jobbar oerhört brett för att inte låsa fast oss vid någonting, så det vågar jag inte svara på.

Malmö har under det senaste året drabbats av många sprängningar, varav ingen lösts ännu. Men Sven Holgersson tror inte på utökade resurser.

– Jag tror det är viktigt att man har rätt man på rätt plats jag tror inte att det handlar om att ha en massa resurser utan göra rätt saker av rätt tillfälle och det jobbar vi hårt med.

Många explosioner i Malmö i år

December: Tre detonationer på Herrgården.

November: Detonation vid Rättscentrum.

Oktober: Explosion vid bensinmack på Ramels väg. En sprängladdning detonerar intill en restaurangbåt vid Skeppsbron. Ett knappt dygn därefter sprängs också bil vid Dalaplan.

Maj: En man skadas när en handgranat detonerar i en lägenhet. Kraftig explosion även i Seved - fyra-fem bilar skadas. En handgranat enligt polisen.

April: Bil exploderar. Samma månad hittas en odetonerad handgranat på en trottoar i centrala Malmö.

Februari: Rättscentrum utsätts för sprängning.

Januari: En handgranat slängs in hos en barnfamilj i Malmö.

Källa: (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".