Joakim Thåström, Foto: Tomas Oneborg/TT
Joakim Thåström sjöng Vit jul med Imperiet. Foto: Tomas Oneborg/TT
Kalle och tankefabriken

Gräv och artisterna har gjort en jullåt

Det finns jullåtar i alla slags genrer. Det finns jullåtar som handlar om hur mycket någon hatar julen, älskar julen och ställer sig likgiltig till julen.

Det finns låtar om Jesus, låtar om kälkar, låtar om ljus, låtar om rödkål. Tramsartister som Werner & Werner har gjort en låt om julen.

BJÄLLERKLANG RAP/ VÅR JULSKINKA HAR RYMT

Tramsartister som Loket Olsson och Harald Treutiger har gjort en låt om julen.

EN RIKTIGT GOD JUL

Men av någon anledning blev det inga hittar. ”Nja, men det är väl för att den var för tramsig” säger ni då, men nej, varje år lyssnar vi på den här låten några hundra gånger.

JUST D: JULIGEN

Men det är inte bara tramsartister som Werner & Werner och Loket och Markoolio och Sean Banan och sådana som gjort jullåtar, Ulf Lundell har spelat in minst tre. Och Thåström, Sveriges kanske mest seriösa och rockfarliga artist, hade en gång ett band som hette Ebba Grön, det med all rätt mest hyllade och respekterade punkbandet vi haft i Sverige. De spelade in en jullåt.

NU SLÄCKAS TUSEN MÄNNISKOLIV

Och när Thåström lagt ner Ebba Grön startade han istället ett ännu seriösare rockband som hette Imperiet och som var så otroligt farliga och rock’n’roll och svartklädda. Och som gjorde en ännu tramsigare jullåt.

IMPERIET: VIT JUL

Ta vilken artist ni vill inom vilken genre som helst och gräv lite i deras katalog och ni skall finna att de någon gång har gett sig på att försöka få till en hit i juletid. De flesta har inte lyckats, men alla har de försökt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".