I mitten syns cyklisten Gustaf Håkansson, kallad Stålfarfar. Foto: TT
I mitten syns cyklisten Gustaf Håkansson, kallad Stålfarfar. Foto: TT
Kalle och tankefabriken

Den exklusiva jullåtsklubben

"Skulle lika gärna kunnat bli klassiker"
8:17 min

Det finns fantastiskt många jullåtar. Den ena konstigare än den andra. Vissa gjorda på skoj, vissa gjorda på allvar, vissa gjorda på pin kiv. Och så finns det de som är gjorda på allvar men låter lite lustiga, som "Sjömansjul på Hawaii".

STÅLFARFAR

Det där var en av Skånes stoltheter: Gustaf Håkansson från Gantofta, känd för att vara en rackare på att cykla och för att ha ett stort skägg, främst känd under sitt alias Stålfarfar. Han gav ut ganska många skivor faktiskt. Vet inte riktigt vem som bad honom om det men han var med all rätt en älskad personlighet. Han hördes i Yngve Stoors klassiker "Sjömansjul på Hawaii".

En annan jullåt vi spelar alldeles för lite är Thore Skogmans ”Julen är här”. Skogman är vår meste hambopolkatrallare. För honom fanns inte ett ämne som var för litet eller obetydligt eller en vinkel som var för oväntad för en struttig dragspelstrudelutt. Givetvis tog han sig an julen och givetvis koncentrerade han sig nästan uteslutande på fettintaget.

THORE

Det finns många knasiga jullåtar! Som jag sa igår: Just D och Markoolio är inte ensamma. Innan dem fanns en kille som heter Michael B Tretow – ett ljudgeni som i mycket är mannen bakom Abbas ljudproduktioner, men som ibland också fick för sig att han skulle skoja lite i studion. Då kom det ut sådant som ”Den går hit, den går dit, den går runt en liten bit” – och så kom den här.

TRETOW

Som sagt: vissa låtar vet man inte om man ska skratta eller gråta åt. Om de är gjorda med glimten i ögat eller på fullaste allvar. En av de jullåtar som återkommer i P3 och P4 varje år är Pogues och Kirsty MacColls Fairytale of New York. Den finns på svenska. Med Sveriges svar på Pogues och Kirsty MacColl, det vill säga Sven Wollter och Lotta Engberg.

WOLLTER ENGBERG

Pallar vi en bortglömd julmelodi till? På sextiotalet gjorde Harry Brandelius, främst känd som sjömanssångare, ett försök att göra lite bitska satirlåtar. Då var det vanligt att folk for till Kanarieholmarna på julcharter, och det skulle de inte få göra okommenterat.

JUL I LAS PALMAS

”Jul i Las Palmas” med Harry Brandelius, en oväntat aggressiv jullåt om fylla och traditionsbrott. Lika aktuell idag som någonsin, även om vi bytt ut Las Palmas mot Khao Lak och Kosa mui. Kolla gärna upp den på nätet för sedan blir den för grov för P4.

Ja, se där – en handfull låtar som lika gärna kunnat bli klassiker som de som blev det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".