Svenska för invandrare. Foto: Claus Gertsen/TT
Långa köer till sfi i Kristianstad. Foto: Claus Gertsen/TT
Kristianstad

Brist på sfi-platser kan bryta mot lagen

Förvaltningschef: Svårt att rekrytera lärare
1:18 min

Lärarbrist och ökad flyktinginvandring har skapat längre köer till sfi-kurser i Kristianstad. Kommunen riskerar nu att bryta mot skollagen. Detta trots att tjänstemännen redan i somras planerade för fler utbildningsplatser för invandrare som vill lära sig svenska.

Nu inför årsskiftet är det en ansträngd situation på sfi-utbildningen i Kristianstad eftersom kommunen planerade fel inför höstens ökade flyktinginvandring.

Totalt räknade kommunen i somras med 550 elever till sfi-utbildningen. Men istället kom det över 900, varav 160 elever nu står i kö. Situationen försvåras också av att det varken finns tillräckligt med lärare eller lokaler för alla som ska gå en SFI-utbildning.

– Vi rekryterar, men vi har svårt att rekrytera lärare i den omfattning vi behöver. Vi har också svårt att få lokaler i den omfattning vi behöver, säger Merete Tillman förvaltningschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen.

Det stora trycket gör att kommunen nu planerar för paviljonger och ytterligare skollokaler i Norra Åsum. Det görs för att kommunen inte ska bryta mot skollagen som säger att flyktingar högst får vänta en månad på en sfi-plats och andra invandrare i max tre månader. Trots det, tror inte Merete Tillman att kommunen klarar av det som skollagen kräver.

– Jag är inte säker på att vi kommer att kunna hålla tre månader. Jag är nästan säker på det. Det är därför att vi inte kan matcha inflödet lokalmässigt i nuläget. Det finns alltså en stor risk att de kommer att få stå i kö längre än tre månader, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".