Enrique Pérez. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Enrique Pérez. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Kritik mot hantering av hedersrelaterade konflikter

"Organisera om socialtjänsten"
3:17 min

När det gäller hedersrelaterade familjekonflikter så brister socialtjänsten i sin hantering av dem, enligt en ny rapport från Malmö högskola.

För många är det bästa med julen att man får tid att umgås med sin familj. För andra innebär det bråk i familjen.

Enrique Peréz, docent i socialt arbete på Malmö högskola, har intervjuat tolv socialarbetare runt om i landet som jobbar med hedersrelaterade konflikter.

– Det som oroar mig mest är att de som jobbar med den här frågan inte utreder ordentligt frågan på vilket sätt familjen är inblandad, om vem det är som står bakom något slags våld, förtryck eller kontroll.

Han menar att socialtjänsten ibland är för snabba med att peka ut problemet som en hedersrelaterad konflikt. Man pekar ut en skyldig, till exempel gruppen eller familjen i detta fall och barnet som oftast är en flicka i detta fall blir offret. Där slutar utredningen och den enda lösningen är att flickan måste lämna familjen. Det gör att flickan isoleras och det kan blir ännu värre för alla inblandade, förklarar Pérez.

– Det är viktigt att agera i tid men att inte överdriva. Det finns konflikter i familjen, det ska vi inte förneka, frågan är bara vad det är för konflikt och var ska insatsen ligga.

Det är också ett problem du pekar på i den här rapporten, att man är väldigt snabb med att skilja personen från familjen. Varför är det så problematiskt då, ska man inte skydda flickan från förtrycket och våldet?

– Jag tror att det här är en jättesvår fråga för socialtjänsten och socialsekreterare. De är stressade, det finns inte så mycket resurser och det finns andra faktorer som gör att man ibland agerar för snabbt. Om flickan riskerar någonting så är det klart att vi ska skydda flickan, eller om vi vet konkret att det hänt någonting som fysiskt våld, då måste vi skydda flickan. Men det finns många situationer utifrån intervjumaterialet där det är oklart vad som har hänt, säger Enrique Peréz.

Ett annat problem uppstår eftersom socialarbetare i Sverige utgår från individen och dennes behov när de jobbar medan familjerna man jobbar med har en mer kollektivistisk syn och utgår från grupper snarare än individer, säger Pérez. Detta leder till att man inte jobbar förebyggande med de här grupperna i Sverige. Som det ser ut nu så finns det risk för att socialtjänsten förvärrar de situationer som uppstår.

– Man förvärrar konflikterna. Det blir en konfrontation mellan myndigheter, institutioner i Sverige och grupper av människor, det är det som är risken. Och då drabbas så klart de individer mest som hamnar i eldkorsningen mellan olika uppfattningar om livet, säger Pérez.

Har du några konkreta förslag på hur man borde göra annorlunda?

– Man skulle organisera om socialtjänsten på ett annat sätt. Det andra är att vi så klart behöver lägga mer resurser på skolan och socialtjänsten. Det tredje är att de professionella människorna måste tänka om kring sin professionella roll.

– Den här frågan är jättesvår och det handlar inte bara om våld, eller förtryck, eller problem. Det handlar också om frågor som handlar om hur vi gör i förhållande till grundläggande frågor som människor har olika uppfattningar om. Det är en jättestor fråga i vilken jag tycker att vi inte har kommit så långt i Sverige, avslutar Enrique Pérez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".