Solen skiner över Andernas bergstoppar. Foto: Juan Karita/TT
1 av 2
Solen skiner över Andernas bergstoppar. Foto: Juan Karita/TT
Gågata i gamla Dubrovnik Foto: Mark Lennihan/TT
2 av 2
Gågata i gamla Dubrovnik Foto: Mark Lennihan/TT
Julfirande

Så firar skåningar julen utomlands

Lundabon Evalisa Karlström firar jul i Peru
2:44 min

En firar jul på 6 700 meters höjd bland kondorer och alpackor, en annan i julens mecka New York och en tredje semestrar i sitt nya hemland, Kroatien. Möt skåningarna som firar julen utomlands.

– Jag har inte sett så mycket tomtar men här är väldigt mycket julgranar och julpynt. Det är glittrande granar i kyrkan och på alla torg och jag tror att jag har hört José Feliciano sjunga Feliz navidad typ 120 gånger redan så visst märks det att det är jul men det är lite lagom, berättar Evalisa Karlström från Arequipa i södra Peru.

Hon bor i Lund men är just nu på en rundresa i södra Peru och kommer fira julafton i på Andernas högplatå.

– Jag ska titta på kondorer och alpackor och bada i varma källor, inte helt fel, konstaterar Evalisa Karlström.

Återhållsamt i Krotatien

– För min del så firar jag jul i dag men kroaterna firar först i morgon. De firar inte lika mycket, det flyter runt lite grand, i dag är en vanlig arbetsdag för dem, berättar Pia Skough som firar jul i Kroatien.

Hur märks julen där du är, finns det jultomtar och julgranar?
– Det kommer lite fler tomtar och lite fler julgranar för varje år och en lite mer kommersiell jul växer fram successivt här men många av de jag känner här firar nästan inte jul.

Pia Skough är skåning men flyttade till Kroatien för 16 år sedan och bor nu i Makarska.

– Jag och min man är seglare och vi bestämde oss för att vi ville flytta närmare medelhavet och det råkade bara bli Krotatien.

Just nu är hon i Dubrovnik på semester med familjen. Solen strålar över stadsmuren till gamla Dubrovnik och det väntas bli runt 16 grader där i dag.

– Jag fick den bästa julklapp man kan få redan i förrgår, då kom mina barn hit. Vi ska gå ner på gamla stan och vandra runt lite sedan går vi tillbaka till hotellet och tar det lugnt och bara umgås, säger Pia Skough.

Mycket av allt i New York

På andra sidan Atlanten i julfirandets Mecka sitter Malmörapparen Michael Poppola också känd som Gran Pee.

– Jag har sett 33 triljoner julgranar, säger han.

Hur pampigt är det?
– De slår ju på med allt. Jag har sett väldigt muskulösa jultomtar som försöker tjäna sig en slant genom att spänna sig, säger Michael Poppola.

Han har varit i USA under ett par jular tidigare.

– Det blir mer och mer kommersiellt och blir lite mer av ett event. I Sverige stressar många för att hinna köpa julklappar och så men sedan är julen hemma med familjen.

Själv ska Michael Poppola inte fira jul.

– Jag är muslim och firar Eid efter fastan istället.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".