Ett nytt sprängdåd inträffade i Rosengård i Malmö på julafton.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Ett nytt sprängdåd inträffade i Rosengård i Malmö på julafton.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

15-åring anhållen för Malmöbomb

En 15-årig pojke misstänks för sprängdådet i Rosengård i Malmö på julaftonskvällen. 

Efter den senaste tidens sprängningar utanför ett fastighetsbolags lokaler i området letar polisen nu efter fler gärningsmän.

– Vi har inga formellt misstänkta i nuläget, men det finns olika gänggrupperingar som vi är intresserade av, säger Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.

TT: Så det är inte en ensam 15-åring som ligger bakom?

– Nej, självklart inte.

Sprängningen är den fjärde på kort tid i området Herrgården, som är en del av Rosengård i Malmö. Före jul inträffade två explosioner vid fastighetsbolagets lokaler, och på julafton var det dags igen. Under kvällen greps en 15-årig pojke som senare anhölls.

Han är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för grov allmänfarlig ödeläggelse. Pojken förhördes på juldagseftermiddagen och kvällen. Efter förhören beslutade åklagaren att han ska vara fortsatt anhållen.

En av polisens teorier är att det kan röra sig om en tvist mellan vissa hyresgäster och fastighetsägaren. Huruvida 15-åringen själv tillhör en familj som bor i huset är oklart då han bär ett annat efternamn, säger Ewa-Gun Westford.

– Men han bor i området.

Inga personer har kommit till skada vid explosionerna. Under julen rör sig polisen synligt i området, och en social knutpunkt håller öppet med anledning av den oro som sprängdåden orsakat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".